Изработка на уеб сайт

Пълен наръчник на търговеца - 10 години опит, събрани в 19 000 думи. Ще се запознаете с цялостен процес на изработка на уеб сайт и онлайн магазин.

Здравей, скъпи читателю! Казвам се Александър Алдев и се занимавам с цялостна изработка на уеб сайт и онлайн магазин.

Дълги години, освен с гореизброените дейности, анализирам потребителското и клиентско поведение, чийто резултати в последствие реших да обединя в този наръчник.

По професия съм уеб дизайнер, но както сами знаем, често не успяваме да се задоволяваме само с едно призвание, а желаем да научим всичко.

Всеизвестен факт е, че няма как да знаем всичко, но поне може да опитаме да научим от всичко по много. За 10 години професионален опит, от който почти целият е насочен към стартиращи бизнеси, забелязах и осъзнах много неща.

Огромна част от грешките, които се допускат, почти винаги се случват в един и същ момент, а именно присъединяването в уеб средата. Поради тази причина, бих желал да ти ги споделя, надявайки се, че ще успея да ти помогна, когато този момент настъпи и при теб.

В настоящия наръчник , ще зачеркнем всички важни точки при създаването на уеб сайт или онлайн магазин. Всеки ден наблюдаваме, колко много се развива тази сфера в България.

През последните години, това дава тласък на цялата онлайн търговия, която драстично започва да измества физическата. Дигиталните услуги и предлагането на продукти, чрез онлайн системи ни дава възможност да комуникираме по бърз и лесен начин, дори и с най-крайните точки на света.

Всеки ден употребата на мобилни устройства и компютри, става все по-значителна част от ежедневието на всеки бизнес. Поради този факт, всекидневно се увеличава и броя на търговците, които правят крачка към дигиталната среда.

Ситуацията наподобява тази от преди няколко години, когато видяхме как големите молове и големите хипермаркети започнаха да “изяждат” малкия и среден бизнес у нас. Същата ситуация в момента се разиграва и на онлайн пазара. Онлайн търговците взимат преднина спрямо физическите им конкуренти.

Все по-голяма част от населението започва да търси по-често продукти или услуги. първо през компютър, а от няколко години предимно чрез телефон или таблет.

Причината е ясна – само чрез няколко ключови думи или ключови фрази в дадена търсачка, всеки един човек стига до желаната от него стока или услуга. Вследствие на това, всеки един от нас има достатъчно опции, за да си “хареса” и да направи по-лесно своя избор.

Също така, нека не забравяме, че има възможност да си направим подробно сравнение, между качествата или цените на отделните услуги и продукти.

Представи си, колко трудоемко би било ако излезем навън на улицата и започнем да търсим желания от нас продукт, ако нямаше възможност да го потърсим първо онлайн. Най-вероятно, всеки един от нас би посетил не повече от 3, 5 или 10 локации.

Онлайн обаче, ако бранша го позволява, търсачката ще генерира десетки или стотици резултати,  за които са необходими единствено време и желание, за да ги разгледаме.

Впоследствие бихме могли да ги сравним, подберем и да извършим поръчка в избран онлайн магазин.

Погледнато през погледа на бизнеса, това е вид принуда, която задължава всеки един търговец да изгради уеб сайт. В противен случай, най-вероятно ще бъде унищожен от конкуренцията, което ще доведе до неговия фалит.

Дори и фирмата да не желае да се развива в онлайн среда, то поне присъствието и е задължително, за да не загуби потенциален клиент, който някой друг конкурент с вече изграден уеб сайт би взел с удоволствие.

Преди да пристъпим към съществената част от наръчник при изработка на уеб сайт е нужно да споделя, че настоящето четиво има за цел да помогне на всеки един търговец, желаещ да започне своето „оналйн“ пътешествие.

Ще се запознаеш отблизо с всички процеси, които се крият по време, на и след изработка на уеб сайт.

Често се случва да нямаме човешкия ресурс, който да се захване с този, така сложен процес и е необходимо ние да се заемем с него.

В случай, че вече имаш изграден и действащ уеб сайт, този наръчник ще ти помогне да утвърдиш пътеката, през която си минал и да направиш проверка, дали не си пропуснал нещо по пътя.

Независимо от вида на уеб сайта, то би следвало всеки онлайн търговец, да мине през следващите стъпки от изграждането на уеб сайт, които предстоят да разясним в следващите глави.

Като всеки нов уеб сайт, наръчника не ти гарантира, че предстоящия процес,  през който ще преминем заедно, ще бъде на 100% успешен, но със сигурност ще хвърли повече “яснота” в тази сфера и ще ти помогне да изградиш цялостен поглед над нещата.

Освен това, може и да бъде полезно четиво за бъдещ проект или идея. В краен случай, лошите грешки идват сами по неприятен начин, но те биха могли да ни навредят, а ние със сигурност не искаме да се провалим.

Докато четеш статията се опитай да я пречупиш през собствената си призма и да изградиш своя представа за нея. По този начин, тя би имала много по-голям успех за развитието на настоящата или бъдеща бизнес идея.

Така, ако са възниквали въпроси, които не са били изяснявани във времето, то със сигурност сам би успял да достигнеш до отговорите им. Ако ли не успееш, то ще се радвам да се свържеш с мен, за да можем да ги обсъдим заедно.

Мисия, визия и цели

Мисия, визия и цели

Като всеки нов бизнес, продукт или ново поле за изява, трябва да сме наясно с нашите цели:

 • По какъв начин ще реализираме нашата идея?
 • Каква е мисията на бъдещия ни уеб сайт?
 • Имаме ли цел и каква е тя?

За да бъде успешен един уеб сайт е редно да си направим предварителен план за всичко, което предстои да се случва в него. Въпроси като: „Какво?“, „Как?“ и „Кога?“ биха били добро начало, за изграждане на успешен онлайн бизнес.

Както в живота, така и в бизнеса, е нужно да преследваме целите си, въпреки трудностите, които предстои да срещнем по пътя си. Имайки точна и ясна цел, човек подсъзнателно не мисли толкова за препятствията, през които ще бъде необходимо да премине.

Запомни, че най-важното нещо е да бъдеш постоянен и да не спираш да учиш нови и нови неща. Също имай предвид, че не винаги целта трябва да е обвързана с печалба или лична изгода.

Конкретната цел, може да не бъде само една. Моята лична препоръка е да имаш една главна цел и няколко второстепенни, които от своя страна да я допълват успешно.

Каква да бъде главната цел, трудно мога да споделя, но мога да дам лесен аналогичен пример. В моя случай исках да напиша наръчник, който да помогне на хора, желаещи да се развиват в онлайн средата и не знаят от къде да започнат, когато настъпи момента за изработка на сайт.

Главната ми цел беше да обхвана всичко необходимо, нужно като информация при създаване на уеб сайт и онлайн магазин.

В същото време имах и по-малки цели, например читателят да остане доволен, да помогна на твоя бизнес, независимо в какъв бранш се намира той и дам мотивация за действие.

Аналогия на моята главна цел за наръчника, би могло да се направи с това, да се извърши изработка на уеб сайт или фирмен уеб сайт.

А малките цели, би следвало да бъдат:

 • Да се представи фирмата и дейността по подобаващ начин;
 • Да се търсят нови потенциални клиенти;
 • Да се създадат нови контакти;
 • Да се изгради нов бизнес модел;
 • Да се разшири настоящия бизнес или да се създаде нов;

С риск да се повторя, отново бих искал да спомена, че не е редно да се поставят цели като:

 • Да генерира X сума печалба;
 • Да бъде посещаван от X бр. потребители;
 • Да бъде на 1-во място в Google и т.н.;

Поставяме си ясни цели, които могат да се реализират в подходящ срок. Тук не можем да си правим дългосрочни планове, защото все още не сме направили валидация на нашата идея.

Често се случва, очакванията ни да се разминават с действителността. Колкото по-лесно загърбиш тази идея, толкова по-успешно ще се развиваш и по-малко разочарование ще получиш в случай, че се провалиш.

Постави се на мястото на потребителя, който влиза в случаен сайт. Всички знаем, колко е неприятно още с влизането в сайт да ни се говори за купуване, поръчване и т.н.

Това разбира се е един много малък фактор, който доказва как един потребител може да има желанието да пазарува, но нещо по трасето да го откаже и да го загубим, като потенциален клиент. Тук поговорката „Не си прави сметка без кръчмар“ важи с пълна сила.

Също така, не по-малко отблъскващо за всеки потребител са рекламите покриващи целия видим интерфейс на сайта. Всъщност, най-добрата реклама е безплатната реклама.

С разширяването на IT сектора и всички фирми, които предлагат уеб дизайн услуги, започва да се формира и друг етап от дигиталната мрежа, а именно свръх информация.

Сами виждаме, колко много информация четем всеки ден от различни източници и на свой ред трябва да преценим, коя от тях би била достоверна или коя манипулативна.

В крайна сметка, ако безплатно получим информация или просто сме доволни от нея, я оценяваме в пъти повече от такава, която ни е била натрапчиво показана.

В повечето случаи, такова съдържание го подкрепяме най-малко с харесване в социалните медии, споделяне на познат или приятел и т.н.

Но замисляш ли се какво чувство остава у теб, след като получиш подобна безплатна и полезна информация?

След време, тя със сигурност е оставила отпечатък в съзнанието ти и вероятно дълго след това ще я споделяш от източника, от който си я получил.

Това, всъщност, е най-традиционния и успешен маркетинг модел на всички времена – от уста на уста.

В повечето случаи, помним марката или поне името на сайта и знаем как да се върнем обратно. Това означава, че този начин е най-правилния, ако желаем да изградим Име и потребителите по-лесно да ни запомнят.

Да се върнем обратно на главната ни тема и да планираме, какви ще бъдат целите на уеб сайта. От по-горните редове стигнахме до няколко основни заключения.

Трябва да преследваме цел, която създава удовлетворение в бъдещите потребители, а също така, да се опитваме да им предоставим по всякакъв начин безплатна полезна информация.

Ако не знаем каква информация би била от полза на човека сърфиращ в бъдещия ни уеб сайт, то трябва да разиграем следния сценарий:

Забрави факта, че идеята е дошла от теб или си достигнал до нея, заедно с колектива, в който участваш. Постави се на мястото на случаен потребител и започни да си задаваш въпроси като:

 • Как искаш да изглежда уеб сайта, който предстои да се изработи?
 • Каква информация, би била необходима да е налична там?
 • Има ли нужда от специално представяне на индивидуална страница на продукт или услуга?
 • Каква навигация, би била подходяща да се създаде?
 • Кои биха били полезните материали, свързани с услугите или със стоките?

Независимо дали ще монетизираме уеб сайт или го правим с доброволна цел, то той при всички положения си има мисия, която е редно ние да изпълним.

Мисията често се бърка с целите, което е напълно нормално, поради факта, че и двете имат доста близки допирни точки. Мисията, в повечето стандартни случаи, е една.

Отново бих могъл да дам аналогичен пример с това, каква е мисията на настоящия наръчник. А именно, да успее да даде в обобщен вариант цялата информация, от която се нуждае търговец, търсещ отговори за цялостния процес при изграждането на онлайн бизнес. Освен това, трябва да успея да ти го поднеса по удобен, приятен и лесен начин.

Анализ на бизнес идеята и проучване на потенциален пазар и потенциални клиенти

Анализ на бизнес идеята и проучване на потенциален пазар и потенциални клиенти

В тази глава ще си поговорим повече за идеята на нашия бъдещ онлайн бизнес или за вече съществуващи и действащи бизнеси, които са решили да разширят дейността си и към онлайн сферата.

Ако ти е хрумнала идея с какво би искал да се занимаваш и се чудиш, дали тя би била успешна онлайн, то истината е, че колкото и да четеш, от където и да четеш до момента, в който не изпробваш дали работи или не работи – няма как да разбереш.

До тогава, всичко ще бъде една хипотеза, която по никакъв начин няма да ти гарантира, дали начинанието ще бъде успешно или не. Зад всяка идея, която е била или предстои да се реализира се крие доза риск.

Тя съчетава в себе си време, труд, пари и още много други средства, които за момента няма да споменавам. Всеки сам за себе си би следвало да прецени, дали може да поеме риска от загубата на по-горе споменатите фактори или все още не е готов за това предизвикателство.

Ако обаче си решил твърдо да се заемеш серизоно с изработка на сайт, ще ти разкажа малко повече за това, как да намалиш вероятността от провал и да се опиташ да изградиш по правилен начин успешен онлайн бизнес.

В повечето случаи, когато ни хрумне хубава бизнес идея, която бихме могли да развием в потенциален бизнес, сме пленени от нея, ентусиазирани и амбицирани.

От тук следва първата поука, която да си извлечем – не трябва да летим в облаците. Стъпваме здраво на земята и предприемаме разумни действия, чрез които да разкрием потенциалните възможности.

Първите стъпки, с които можем да се захванем е да съберем отзиви от семейство, приятели или познати, достатъчно близки за нас и бихме могли да им споделим идеята и да чуем тяхното мнение.

Дори и да не си човек, който обича да приема съвети или да чуваш критики е желателно да вземеш предвид тяхното мнение. Не приемай навътре негативните отзиви и коментари от тях – те ще ти бъдат изключително полезни.

Винаги ще има такива потребители, които може да не харесат твоята бъдеща идея. Най-важното обаче е, крайното решение да идва от теб, а не от чутото. Хората често казват „Ти не можеш да го направиш!“. „Не прави това, защото няма да се получи!“ и т.н.

Разбира се има и случаи, когато всички от „анкетираните“ биха могли да ни подкрепят или пък да ни откажат от идеята. Ако мнозинството е достатъчно категорично, може би наистина е нужно да се замислим, дали не грешим някъде и да се наложи промяна на идеята.

Освен с близки хора е редно да споделим идеята си и с непознати хора, които са напълно безпристрастни и по този начин да я „валидираме“, за да видим дали тя наистина има потенциал.

Все пак ако си успял да измислиш идея за милион, постарай се да се застраховаш чрез патент, преди да я споделиш публично.

Бизнесите, които вече са действащи и са решили да започнат своя онлайн бизнес, могат да поставят нови “идеи” и промени в начинанието си, поставяйки нови добри основи преди да се извърши изработка на уеб сайт.

Най-вероятно в момента се питаш “Защо да трябва да нагаждам бизнеса си от 10 години към онлайн дейността си?” – истината е, че не е нужно да нагаждаш физически бизнес към онлайн, нито обратното. Идеята тук е да вземеш под внимание вече допуснатите грешки и да създадеш нещо ново и по-добро.

Представи си, че имаш физически магазин, който работи добре от години наред. Обаче идва време, в което отваряш втори магазин.

Как ще действаш с новия обект? Вариантите са два:

Първият – действаш по работеща система, която е действала през годините (не е препоръчителен)

Вторият – стремиш се да не допускаш грешките, които вече си срещнал по пътя си

Същият пример би могъл да се даде и при изработка на онлайн магазин. Не е нужно да променяш бизнес модела си на действащия физически бизнес. Сега ще ти се отдаде възможност да изгладиш предходните грешки и да се опиташ да не ги допуснеш отново.

Стигнахме до най-допирната точка между стартиращ бизнес и действащ бизнес. И в двата варианта ни е нужно задълбочен анализ на потенциалните възможности.

Проучване на конкуренция, начин и подходи за успешно позициониране на продукти и услуги и проучване на потенциални клиенти.

Първото и най-важно нещо, когато започваме етапа на проучване и изграждане на бизнес стратегия е да видим кои ще ни бъдат конкурентите в бранша, в който предстои да изградим нашия уеб сайт.

Ако сме имали късмет, може да сме и първия бизнес с единствен уеб сайт на даден онлайн пазар.

Дори и да сме уцелили такава пазарна ниша е нужно да се застраховаме, дали има конкуренти и ако има какви са те. Нека да разгледаме първия случаи, който е и по-масов, а именно този в който вече идеята ни съществува на онлайн пазара.

Дори и вече да съществува друг уеб сайт, не е проблем да го надвием. Нужно е да се заредим с търпение, времеви ресурс и добри практики, чрез които да вземем преднина.

Нека дам пример с най-масовия случай в България с физически бизнес с търговия на дрехи, който има желание да направи своята изработка на онлайн магазин и да продава, както във физически магазин, така и на онлайн среда.

Трябва да направим проучване на другите уеб сайтове, предлагащи същата стока. Необходимо е да сравним цени, модели и т.н.

Чрез специализирани софтуери или уеб сайтове за онлайн проверка за SEO оптимизация на уеб сайт, като https://serpstat.com/  могат да се изследват позициите на съответните конкурентни сайтове и по какви ключови думи се позиционират те. А инструмент, като https://majestic.com/ , прави анализ на името на сайта (domain.com).

Mожем и да направим приблизителен анализ на месечните търсения на съответната марка на стоката, услуга или вида на продуктите, като използваме Google Keyword Planner – безплатен инструмент предоставен от Google. Разгледай го от тук.

С удоволствие ще споделя всичките други маркетингови инструменти, но бих рискувал да те отдалеча от целта да се фокусираш върху това, което можеш най-добре, а именно да развиваш успешна физическа търговия.

Съществуват достатъчно специалисти в днешно време, които изкарват хляба си, чрез тези инструменти и ще ти дадат много по-конкретен и задълбочен анализ на конкурентни сайтове.

Хубавото нещо в онлайн средата е, че нещата колкото са скрити за крайния потребител, толкова и за разработчиците информацията е достатъчно публична и е въпрос на желание, знания и средства да се разучи уеб сайт и да се изготви бизнес анализ.

Ако си успял да уцелиш нишов продукт или услуга и до този момент не се предлага онлайн, подобен задълбочен анализ няма как да се направи. Може да се обхванат само сходни търсения, известни като „Подобни ключови думи„.

Имай предвид, че дигиталния свят е доста динамичен и бързо развиващ се и не е изключено дори и след няколко дни да се появи конкурентен уеб сайт предлагащ същия тип продукт или услуга, който е с по-голям ресурс от твоя и да ти вземе бизнес идеята под носа.

Ако си открил ниша, то трябва да направиш всичко възможно да се застраховаш от това, тя да не бъде открадната и ти да останеш първоизточника.

След като вече сме проучили бъдещи ни конкуренти е време да решим въпроси като : „Къде ще позиционираме нашия уеб сайт и към кого ще бъде насочен?

Най-вероятно знаеш термина ”Идеален клиент” и поради тази причина не искам да те отегчавам в подробни обяснения, но разбира се, нека да направим една кратка ретроспекция от часовете по Маркетинг и да си припомним на кратко какъв е този клиент.

Идеалният клиент е невидимия клиент, който притежава най-подходящите за продукта или услугата ни – Пол, Възраст, Професия, Семейно положение, Хоби, Интереси, Деца, Доходи и Локация.

Или иначе казано това е “Жена на 33 години от гр. София, неомъжена, без деца със средно месечно доход над 1300 лв., която обича да чете книги през свободното си време. Освен това спортува активно.”.

Колкото по-рано знаем какъв точно ще бъде нашия онлайн бизнес, толкова по-рано ще можем сами да преценим кой е този Идеален клиент за нашия сайт и ще можем да направим една груба статистика, използвайки отново безплатно публичните статистически данни на НСИ.

Следващата стъпка след взетите ни данни от НСИ е да направим проверка, каква част от тези потребители имат достъп до компютър или до интернет. След като направим един приблизителен разчет на нашата бъдеща аудитория, ще можем и да си направим първоначални изводи, дали достигаме до желания от нас обем на аудиторията.

Техниките и визията, по които ще се случи тази изработка на уеб сайт по нашия проект, пряко са свързани с идеалния клиент и аудиторията. Предполагам знаеш, че ако предоставим някой много модерен и ефектен уеб сайт, трудно би се ориентирал по-възрастен и не толкова технически грамотен потребител.

В тази техническа част, ще задълбаем повече в предстоящите глави, когато дойде момента да говорим по-специално за изпълнението на проекта ни.

Събрали сме информацията, синтезирали сме я и сме си направили най-общи изводи, дали идеята би могла да се реализира успешно. Това е ключов момент във всяко проучване на всеки нов бизнес, предстоящ да започне да гради бъдещето си. От тук следва да се предприемат правилни и адекватни действия за успешно развитие.

Преди да пристъпим към следващия важен етап от бъдещия ни проект, нека да вмъкнем още едно маркетинг правило.

Дори и цифрите на аудиторията да не звучат, както бихме желали да звучат, отново ще си припомним часовете по маркетинг:

20% от клиентите правят оборот равен на оборота на останалите 80% от клиентите.

Разбира се, това е теория и процентите могат да бъдат различни за всеки бизнес, но теорията важи, както при традиционната търговия, така и в онлайн търговията.

Всички анализи и проучвания имат за цел да ни дадат ясна представа в какво се въвличаме, с помощта на която да се приготвим добре преди да пристъпим към действие.

Практиката ми за жалост показва точно обратното, че при повечето бизнеси, желанието за действие се оказва в пъти по-голямо от желанието за проучване на потенциалните възможности и заплахи и често очакванията се разминават с реалността.

Именно и това е пагубния момент в който огромна част от бизнесите или фалират, поради липса на бюджет или се демотивират.

Истината е, че колкото по-задълбочен предварителен анализ направим, толкова по-адекватни стъпки ще се предприемат, преди да е станало прекалено късно.

Определяне на бюджет при изработка на уеб сайт

Определяне на бюджет при изработка на уеб сайт

Идва и най-ключовия етап от нашия проект – определянето на бюджет.

Не случайно този етап от нашия процес е позициониран веднага след проучването и преди изработка на уеб сайт. Обикновено търговците, желаещи да създават уеб сайт или онлайн магазин тръгват отзад напред, което също е фатално.

Ще ти дам пример отново с физическата търговия, а именно любимия ми магазин за дрехи (не искам да засягам останалите търговци, занимаващи се с друг вид бизнес, но търговията с дрехи е един от най-масовите онлайн бизнеси в България).

Искаш да отвориш магазин за дрехи в близост до друг успешен голям бранд. Знаеш, че трудно можеш да надвиеш вече действащ бизнес, особено ако съществува с години.

В такъв случай, трябва да използваш няколко подхода, за да успееш да го победиш:

 • Да направиш по-голям магазин, в който да има повече предлагана стока;
 • Да създадеш магазин с по-креативно представяне;
 • Да запълниш пропуските на конкуренцията и да ги използваш, като свое предимство;
 • Да направиш нещо по-атрактивно, което би се харесало повече на клиентите;
 • Да предложиш продукт на по-ниска цена;
 • Да представиш по-качествен или атрактивен продукт и др.;

Същото нещо би могло да се сведе и в онлайн вариант. Ако желаеш да се бориш с високо конкурентен уеб сайт, ще ти бъде необходим по-голям бюджет или по-хубав продукт.

Другия вариант е да измислиш как чрез по-горе споменатите примери да вземеш част от клиенти на конкурента и съответно да ги превърнеш в твои, а с времето да увеличаваш обема на лоялната аудитория.

Никой не очаква от теб  да инвестираш крупни суми в онлайн бизнеса си, както и не трябва да очакваш да създадеш такъв без да инвестираш нищо.

Ако не разполагаш с паричен ресурс, то в такъв случай е нужно да си предвидиш времеви ресурс, който обикновено, в забързаното ни ежедневие, се оказва доста по-ценен.

Цена за изработка на уеб сайт, може да бъде най-разновидна и е редно да я прибавим към общата сума на проекта, която ще присъства в офертите, които предстои да се съберем.

Ако трябва да обобщим гореспоменатите факти в комбинация с бизнес стратегията, с която вече разполагаме, трябва да разберем две неща:

 • С кого ще се борим и ще се съревноваваме в онлайн мрежата?
 • Ще ни бъде ли нужен голям бюджет или може да започнем с нисък, като постепенно си “позволяваме” да инвестираме повече в него?

Независимо от размера на предвидените средства трябва да можем, да ги разпределим правилно.

В следващите точки ще зачеркнем и теми като „цени“ и ще имаме възможност да си направим сравнителен анализ на бюджета, който ще ни е нужен да инвестираме за изработка на уеб сайт и изграждане на онлайн бизнес от нулата.

Хубави примери от практиката, които са ми направили впечатление:

 • Ако имаш голям физически бизнес, ще бъде нужно да инвестираш повече пари в онлайн бизнес.
 • Ако желаеш да направиш голям онлайн бизнес, без да имаш физически, отново ще трябва да инвестираш голяма сума.
 • А ако не си човек, който обича да рискува много, може да започнеш с малка сума. Но имай предвид, че колкото по-скромен е бюджетът ти, толкова по-разгърната във времето ще бъде и инвестиционната ти възвръщаемост на уеб сайта.

Като важни фактори тук за определянето на бюджет, бих искал да спомена, че еднократните разходи за всеки бизнес не са толкова голям проблем, колкото месечни разходи, заплатите за персонал, лицензи на различни програми и софтуери и др.

Трябва да пресметнеш какъв персонал очаква да има твоя уеб сайт, дали ще имаш необходимост от различни месечни разходи, които ще бъдат неизбежна част от развитието на сайта.

Практиката ми показва, че за разработването на един уеб сайт и развитието му до такава степен да започне да възвръща инвестицията си, най-често са необходими от 3 месеца до 2 години.

В случай, че 2 години след изработка на уеб сайт, все още бизнеса не е „потръгнал“ и не си на положителен приход, то по-добре помисли за друга идея или промени настоящата си стратегия.

Както сам забелзваш, факторите са изключително многобройни и трудно мога да дам конкретна цена за изработка на сайт.

Създаване на план за развитие на уеб сайт

Създаване на план за развитие на уеб сайт

Създаването на план за развитие на уеб сайт има за цел да начертае как проектът, с който предстои да започнем, би могъл да се разпредели правилно и пропорционално във времето.

В тази стъпка от нашия проект е важно правилно да разпределим всчики задачи и цели, които са свързани с изработка на сайт.

Разписването на подобен тип план е наложителен, за да не изпуснем нещо или някоя важна част от създаването му. Когато такъв проект е разписан, дори и на лист хартия, знаем във всеки един момент до коя точка сме стигнали от него и коя предстои да бъде изпълнена.

Колкото по-наситен е нашия план за развитие в хронологичен ред, толкова вероятността да пропуснем нещо е по-малка.

Този етап е известен още, като изграждане на бизнес стратегия или изготвяне на маркетингова стратегия, с цел изработка на уеб сайт.

Ще се опитам да бъда максимално кратък и ясен за нещата, които се очаква да създадем тук, преди да пристъпим към по-техническата част.

Представи си, че разказваш история на приятел, за това какво ти се е случило през деня. Когато разказваш история, почти винаги споменаваш важните моменти от нея в резюмиран вид.

Аналогично на такъв тип история, трябва да изглежда и бъдещата ни стратегия, която да бъде разписана в документ. Той трябва да обхваща всичко от началната до най-крайната цел – получаване на приход от стока или услуга.

Нека първо да споменем най-често задавните въпроси, които могат да възникат при изработка на онлайн магазин:

 • Как ще се сдобием със стоката?
 • По какъв начин тя ще пристигне до нас?
 • Колко разходи ще имаме по транспорта?
 • Как и къде ще я складираме?
 • Каква ще бъде търговската надценка на продукта?
 • Как ще управляваме обема на стоката?
 • Ще имаме ли бъдещи разходи, които ще трябва да включим в цената на продукта?
 • С кой доставчик ще доставяме продуктите до клиентите?
 • Каква ще бъде сумата на доставка и ще има ли възможност да се предостави опция  за „Безплатна доставка“?
 • Как ще снимаме продуктите?
 • Кой ще ги качва и по какъв начин ще се обновяват количествата в онлайн магазина?
 • Как ще се генерират отчети, за да се измерят данните от продажбите?
 • Ще има ли лоялни програми за клиентите?
 • С какви документи ще пътува пратката?
 • Как ще се опакова пратката?
 • Как ще се подменят и връщат продукти?
 • Ще се потвърждават ли клиентските поръчки от служител на онлайн магазина?
 • Ще има ли поръчка по телефон?
 • Ще има ли обратна връзка от тях, след продажба?
 • Какви ще бъдат месечните разходи и каква би била потенциалната печалба в песимистичен и оптимистичен вариант?
 • Ще се изготвят ли шаблони, с цел автоматизиране на процеси и какви ще бъдат те?
 • Ще се използват ли рекламни канали и кои да бъдат те?
 • Ще се работи ли по SEO оптимизация?
 • Ще се провери ли как работят успешните търговци в същия бранш и ще се прилагат ли добрите практики на работа и за бъдещия ни уеб сайт?

Въпросите тук могат да бъдат наистина много и най-разновидни. Трябва да помислиш и разиграеш един примерен сценарий, в който ти си главния герой, вече всичко е реалност и имаш успешно действащ онлайн магазин.

Да минеш през целия процес от най-скритата част за клиента (административни и логистични процеси) до най-видната (изпращането на стоката към клиента).

Необходимо е да се обърне внимание на всеки един детайл, защото чрез планиране на подобен тип процес, ще си улесним работата занапред.

Реално в практиката винаги може да се появи нещо, което да не сме успели да съобразим още от самото начало, но именно това се опитваме да избегнем, планирайки всичко предварително. Знаеш, че и едно малко камъче може да обърне каруцата.

Най-често задваните въпроси, които можем да имаме предвид при изграждане на бизнес стратегия преди изработка на уеб сайт, свързан с предлагане на услуги са:

 • Ще имаме ли нужда от ресурс за извършването на услугите?
 • Ще бъде ли необходимо закупуването на специализирана техника или софтуер?
 • Кой ще извършва услугата и по какъв начин ще се осъществява (всички детайли по процеса)?
 • Колко ще бъде цената на услугата и какви са/ще бъдат цените на конкурентните в бранша?
 • Ще имаме ли документации и други предварително подготвени документи?
 • Ще изграждаме ли шаблони за форма на запитване или въпросник, с цел събиране на повече информация за изготвяне на оферта?
 • Ще се прави ли предварителен одит при извършване на услуга?
 • Ако е необходимо физическо посещение, кои райони ще се посещават и по какъв начин ще се обслужват те?

Отново тук разиграй сценария, в който ти си главното действащо лице и от теб предстои да се управлява целия процес за правилната изработка на сайт.

Така ще можеш да добиеш ясна представа за всичко и ще можеш да се подготвиш предварително за всеки един проблемен казус, който възникне.

Ще имаш решение за всичко, без да се налага да се чудиш в последствие в случай, че се появи проблем.

Често в практиката ми забелязвам търговци, които пропускат тези съществени стъпки и се впускат в изработка на уеб сайт, без реално да знаят какво, кога и как ще правят в него.

Това би било голям проблем за в бъдеще, защото когато „машината“ заработи и колелото се завърти няколко пъти, ще бъде още по-трудно да оправиш вече изградения модел на работа.

Не спестявай време в този етап, защото впоследствие ще ти бъде много по-трудно да поправиш всичко.

След като вече имаме маркетингова стратегия е редно да пристъпим към подготовката по изработка на сайт и създаването на техническо заданието за нашия проект.

Изготвяне на задание за уеб сайт

Изготвяне на задание за уеб сайт

Стигнахме до същинската част от нашия проект. Често в практиката частните клиенти, както и бизнес клиентите пропускат тази част, която е изключителен важен елемент от създаването на уеб сайт.

Нека отново да направим кратко обобщение до момента:

 • Генерирали сме подходяща бизнес идея;
 • Проучили сме възможностите, конкурентите ни и техните уеб сайтове (ако имат такива);
 • Задали сме приблизителен бюджет, който да инвестираме;
 • Изградили сме бизнес стратегия, модел на работа и план за действие;

В такъв случай, ако всички от горе изброените неща ги съберем в едно, това означава, че вече имаме най-важната част, а именно целта на бъдещия уеб сайт.

Тя ще ни помогне да разберем, какви функционалности трябва да притежава уеб сайтът, а също така, ще ни даде повече отговори за това, как нашия изпълнител да направи представянето им уникално.

Много често, собствениците на даден онлайн бизнес, който тепърва започва да съществува на пазара, очакват предложението за уеб дизайна да дойде изцяло от разработчика на уеб сайта, и всъщност, това е първата и най-често срещана грешка.

Тук е и първото разминаване в процеса на изработка на уеб сайт. Помнете, че човекът или екипът, който предстои да реализира нашия проект, не може да знае, какво сме „наумили“ и ние сме хората, които трябва да дадем достатъчно ясна представа за следните неща:

 • Защо искаме изработка на уеб сайт и какво ще предлагаме в него?
 • Какво искаме да постигнем?
 • Кои са уеб сайтовете, които ни харесват като визия?
 • Кои уеб сайтове НЕ ни харесват на визия?

Нека дам любимия ми аналогичен пример от реалния свят. Купуваш си готварска печка, хладилник, микровълнова печка или телевизор – всички знаем, че във всяка подобна техника има инструкции.

Или иначе казано „хвърчаща книжка“, обикновено от няколко страници, в зависимост от сложността на уреда, на която е обяснено по подробен начин кое, как и за какво служи.

Почти същото се очаква да направим и ние с нашето “Техническо задание”, което да можем да го предоставим по адекватен начин на лицето или фирмата, която извършва услуга изработка на уеб сайт. На база това задание се изготвя оферта и се дава цена за изработка на уеб сайт.

Ако желаем нещата да се случат по-бързо и да не губим време в излишни въпроси от страна на изпълнителя,  е необходимо и ние да се подготвим предварително с подобен тип документ.

Първият въпрос, който най-вероятно ще си зададеш е “Какво да пиша в това задание, като аз не съм техническо лице и не разбирам от изработка на уеб сайт?“.

Спокойно, няма нищо страшно в това да напишеш няколко страници и да се опиташ да разкажеш за идеята си в писмен вид. Нещата, които трябва да присъстват обикновено в това задание са:

 • Каква цел има сайта и изобщо какво ще прави той – дали ще се изработва онлайн магазин или ще се извърши изработка на сайт (често получавам запитване от труда на „Искам уеб сайт!“)
 • Каква активност ще извършва потребителят на уеб сайта?
 • Има ли вече изграден бизнес – ако няма, ще се създава ли брандова идентичност (в случай, че има да изпратим връзката към уеб сайта)?
 • Ако имаме бранд – дали ще използваме тази идентичност и в сайта?
 • Имаме ли някакви цветови предпочитания?
 • Какви елементи искаме да имаме на сайта си?
 • Какви функционалности ще ни бъдат необходими?
 • Дали искаме нещо специфично или изпълнителя да даде предложения какво е необходимо да съдържа нашия проект, вследствие на най-добрите практики в бранша
 • Ще искаме ли някакви маркетингови инструменти (събиране на база данни, като и-мейли на потребителите на сайта, засичане на потребителите посетили уеб сайта, отчети за продажби или отчети за разглеждания на страници и т.н.) специфични интеграции с друг софтуер или складова програма и т.н.?

Тук въпросите може да са много разновидни и дори и да имам желанието да ти ги разкажа всички, ще ми е трудно да ги обхвана, без да пропусна част от тях.

Всичките предходни стъпки, които сме създали трябва да ги обединим и разпишем в този документ.

Бих искал да ти споделя, колко страници трябва да бъде подобен тип задание, но е трудно да се конкретизира, защото е обвързан със спецификата на всеки бизнес.

За момента практиката ми показва, че за стартиращи частни и малки бизнеси страниците са от 2 до 10. За средни  и големи бизнеси – от 10 до 20 страници. А при корпоративни и правителствени организации в повечето случаи – от 20 до 50 страници.

Разбира се дължината, както и в литературата, не е била никога от значение. По-скоро трябва да се наблегне на качеството, за да бъде правилно предадена информацията от това задание.

С колкото по-голяма точност впишем всяко нещо и обясним идеята му в детайли, толкова по-голям е шанса да се разбере правилно и лесно от хората, които предстоят да извършат услугата изработка на уеб сайт.

Тук искам да утеша всеки, който си мисли, че с предаването на такова задание означава, че това не е края и ще имаме възможност да добавяме допълнителни функционалности по уеб сайта и на по-късен етап.

Но, колкото по-рано впишем първоначалните неща в началното задание по проекта, толкова по-ниска сума бихме платили за цялата цена за изработката на уеб сайт.

Всяко последващо действие, на вече действащ уеб сайт, е в пъти по-трудна от предварителната реализация на функционалност.

Дори и да нямаме възможност да се срещнем лично с бъдещето лице или фирма, което ще изработи проекта, то дигиталните мрежи ни дават достатъчно възможности да се срещнем, с когото желаем и онлайн.

Вероятно, когато настъпи момента да изберем нашия изпълнител за изработка на сайт, ще трябва да се срещнем лично и да разнищим заедно заданието, да споделим нашето виждане за нещата на проекта и съответно да чуем и отсрещната страна с предполагаем по-голям опит от нас.

Разбира се, като не професионалисти, може и да сме искали черен и бял цвят на сайта, но реално да разберем, че те няма да бъдат актуални за нас, заради начина, по който цветовете влияят на психиката на потребителите.

Изработка на уеб сайт е двустранен процес, в който всяка една от страните си помага, за да се създаде един наистина добър и сполучлив краен продукт.

Разработчикът, с които предстои да работим съвместно по това задание, би следвало да ни навигира и да ни вкара в една пътека, от която не трябва да страним, освен в случаите, в които ни е дошла добра идея как можем да подобрим бъдещия проект.

След като вече сме разписали заданието и сме описали в задълбочен вид, какво искаме да бъде извършено, сме готови да пристъпим към следващата ни стъпка от проекта – намирането на изпълнител за изработка на уеб сайт.

Намиране на изпълнител за изработка на уеб сайт

Намиране на изпълнител за изработка на уеб сайт

Започваме етапа, който за повечето хора е същински кошмар. Няма да те лъжа, но ако досега ти се е струвало трудно, този етап от проекта е най-големия ужас, който можеш да изпиташ, търсейки и подбирайки най-правилния избор.

С разширяването на дигиталната среда, съответно се разширява и броя на лицата, които имат интерес да предоставят услуги като изработка на сайт и изработка на онлайн магазин.

Вероятността да попаднеш на некоректен търговец винаги я има, както във всеки бранш и бизнес, така и онлайн.

Най-голямата грешка, която може да допуснеш е да очакваш от себе си да разбираш от технически неща, от каквито разбира разработчика на уеб сайта. Защо?

Ти умееш да управляваш бизнес и не е нужно да се разконцентрираш извън сферата си.

Не е нужно и да започнеш да учиш, как се прави изработка на сайт, само и само да ти се улесни процеса на търсене за качествен изпълнител на проекта ни.

Нека да си поговорим за това, как да търсиш такъв изпълнил. Като първа препоръка свързана с една от любимите ми поговорки е: “Не питай старило, а питай патило”

Или иначе казано, да проучиш дали имаш някой познат, приятел или част от семейството, който вече има опит с хора или фирми, специализирани в изработка на сайт.

Това е най-сигурния начин, чрез който ще имаш ясна представа как протича процеса на изработка на сайт, спазен ли е предварително уговорения срок за изпълнението на проекта и дали е била добра комуникацията по време на проекта.

Можеш да разбереш ориентировъчни цени и дали разработчика предлага услуга техническа поддръжка на уеб сайт. Също както при децата, не можем да създадем нашия уеб сайт и да го оставим да се оправя сам. Някой все пак трябва да го „наглежда“, поне малко.

Имай предвид, че това не ти гарантира същата успеваемост, защото подобен тип съвместна работа е динамична и строго индивидуална.

Това, че твоя близък се е разбирал с разработчика, не значи, че и ти ще разбираш на 100% в екипната си работа. Но със сигурност ще намали шанса да останеш подведен от некачествен изпълнител.

Дори и да има такова „доверено“ лице или фирма, което да извършва услуга изработка на сайт, в никакъв случай не се доверявай сляпо и въпреки всичко действай по стандартната процедура, за която сега подробно ще разкажа.

В случай, че не откриеш познат или близък човек, който да е имал опит, пристъпваме към “голямото търсене” на разработчик на нашия проект.

Сигурен съм, че имаш поне един любим уеб сайт (да не кажа и повече), който харесваш как изглежда или го намираш за удобен и приятен за сърфиране.

Преди да пристъпиш към „голямото търсене“ влез в тези сайтове и погледни в най-долната част на уеб сайта.

Там обикновено е позициониран текст подобен на „Този уеб сайт е изработен от ..“, „Изработен от ..“ или друг сходно изглеждаш текст и виж кой е изработил уеб сайта.

Малко по-надолу в наръчника, ще ти споделя как да си улесниш процеса на “запитване” към сайтовете, които предстои да разгледаме, предлагащи уеб дизайн услуги.

Разгледали сме всички любими сайтове, обаче все още не сме открили разработчик, към която да проявим интерес. В такъв случай, използваме стандартния метод, при който търсим всякакъв тип услуга, продукт или местоположение – Google.

След въведените от нас ключови думи, най-вероятно ще ни заредят десетки, ако не и стотици страници със сайтове предлагащи изработка на сайт или изработка на онлайн магазин.

Глобалната статистика показва, че потребителите цъкат най-много на резултатите от 1-ва страница, като най-голям процент на кликаемост държат първите три резултата.

Изненада, тук статистиката е в тотална заблуда! Ние търсим качествена услуга, а реално предлагането е изключително голямо и ще ни е необходимо по-задълбочено проучване.

Предполагам вече знаеш, че в началото на страницата с резултатите се позиционират сайтове, които плащат, за да бъдат на челни позиции по ключови думи (ако съществуват такива).

Бих искал да споделя нещо с теб, което отново е както от гледна точка на статистика, така и от личен опит.

Статистиката показва, че огромна част от потребителите кликат на платените резултати, дори и повече отколкото на тези, които се показват под тях (Органични резултати).

Аз лично не цъкам на рекламните и обикновено ги подминавам, като крайпътни знаци, но имам наблюдения върху тях.

Макар и да не знаем какви лица стоят зад сайта, то поне знаем, че те се рекламират, тоест се инвестира бюджет за реклама, което от една страна може да се приеме, като „вдъхване на доверие и надежда“, че човека или фирмата стоящ зад него е успешен или поне иска да бъде такъв.

Отново ще те посъветвам да бъдеш с повишено внимание и да не подхождаш веднага с доверие, защото все още има прекалено много измамници, а регулаторната ни система още не е развита до такава степен, за да може да бъдем защитени.

Какво трябва да гледаме в сайт, предлагащ търсената от нас услуга? Както и в доста подобни въпроси, възникнали в по-горните глави, конкретен отговор няма как да се даде, но поне може да се опитаме да си направим анализ на сайта, в който сме попаднали.

Първото и най-важно нещо е да проверим дали фирмата или лицето съществуват. Това може да се провери по няколко начина – като копираме името на лицето и фирмата и го проучим по лесен и легален начин в Google, Facebook, други социални мрежи и т.н.

Ако присъства ЕИК номер, винаги може да направим справка в Търговския регистър на България и да видим има ли наистина такава фирма. Използвай http://www.brra.bg/

Следващото нещо, което ще ни интересува е да видим портфолио от проекти и да ги разгледаме в детайли, да видим дали “стилът” на работа съвпада с нашите изисквания за изработка на сайт.

След като вече сме разгледали достатъчно брой сайтове и по някакъв начин разработчика ни е спечелил доверието, пристъпваме към действие – запитване.

Запитването е стандартна процедура, през която изпращаме и-мейл до фирмата с желанието да ни се изготви оферта за изработка на сайт.

В момента ще се спрем на варианта, в който запитването ни ще бъде само онлайн и няма да имаме първоначална среща на живо. Предполагам не ти се губи ценно време напразно, нито искаш да се хвърлиш на първия кандидат като удавник на сламка?

За да оптимизираш времето си, можеш да направиш следното нещо:

Разпиши на един шаблон в Word документ нещата, които желаеш да попиташ фирмата. Прикачи Техническото задание към и-мейл шаблона. Подготви всички въпроси, които ще се обхванат от процеса по изработка на сайт и ги структурирай във възможно най-лесен вид.

За жалост, най-вероятно ще се наложи да използваме многократно този шаблон, докато не успеем да си намерим разработчик на проекта.

Събери колкото се може повече ценови оферти от най-различни разработчици.

Тук не е изключено някои от уеб сайтовете да ни върне отговор с попълване на въпросник, който подпомага за изготвяне на по-конкретна ценова оферта или да ни бъде предложена лична среща.

Ако не желаем да губим време, можем просто да помолим да ни се даде диапазон и ориентировъчна цена, което отново ще ни даде достатъчно яснота, дали нашия бюджет ще успее да се вмести в тяхното предложение.

Стигнали сме до момента, в който сме събрали оферти от различни фирми и е време да пристъпим към важната част – сравняването на оферти.

Офертите обикновено съдържат ясно и конкретно описание на това, какво ще получим в замяна на сумата, която ще заплатим.

Нужно е да четем внимателно офертата и съответно, ако има някой термин или неясна дума в него, да я отбележим, за да имаме възможност да я дискутираме на по-късен етап.

Внимателно трябва да видим, дали всички изисквания от заданието ни са включени в офертата или има неща, които на пръв поглед не забелязваме и съответно ще ни се таксуват ли допълнително в последствие.

Помнете, в случая ние сме клиент и искаме оферта за краен готов продукт с включени всички желани от нас функционалности.

Разгледали сме всички оферти и сме избрали потенциален разработчик.

Препоръчвам ти, да се срещнеш очи в очи с новия бизнес партньор и да имате възможност да размените поне няколко приказки, за да видиш „що за стока е“ и как да подходиш при бъдещата ви комуникация.

В случаи, че нямаш възможност да се срещнете лично, то онлайн мрежите предоставят възможност да се осъществи онлайн среща.

Добре е на срещата да уточните следните въпроси:

 • Всякакви неясни действия по офертата и договора, който предстои да подпишеш;
 • Да се уточнят различни казуси, които касаят сайта;
 • Да се сложат ясни и конкретни рамки в процеса по изработка на сайт – коя страна за какво отговаря и в какъв срок;

Колкото по-рано се уточнят тези детайли, толкова по-гладко ще върви бъдещата съвместна работа. Всяка от страните, ще знае своите задачи за изпълнение и съответно ще може да се приоритизират и подредят правилно в общ график.

Няма конкретен процес, по който един разработчик действа, но ще ти разкажа за най-масовия модел, който те съветвам ти също да търсиш.

След като сме уточнили всякакъв тип детайли и неща по офертите и сме подписали договор, пристъпваме към “стартиране на проект”.

Обикновено, отсрещната страна трябва да се запознае по-детайлно с нашия проект и какво ние целим да покажем на потребителите.

Всеки бизнес си има специфика, и в тази връзка от нас се очаква да поемем инициативата да разкажем всичко от „А“ до „Я“ на страната, която ще изработва нашия уеб сайт, за да може да останем правилно разбрани и да дадем ясна представа какво целим с него.

На срещата е възможно да ти зададат въпроси, за които не си се подготвил предварително. Важно е да не действаме прибързано и да кажем нещо, което може да се промени във времето.

Нека да не забравяме, че всичко онлайн се случва бавно и всяка една промяна коства време, което ти ще трябва да заплатиш.

Ако се случи да се зададе въпрос, за чийто отговор не знаеш, можеш да отговориш в писмен вид след срещата ти с разработчика. Не прибързвай с отговорите си.

Отново бих ти дал личен съвет – записвай и си води хронология или бележки за това, какво се обсъжда на всяка среща и пряко засяга бъдещия ти сайт.

Материалът е наистина много, а така вероятността да се пропусне нещо е огромна. Нужно е да бъде хронологична и добре структурирана, тъй като рискуваме да объркаме нашият изпълнител на проекта и това да доведе до създаването на нещо, което ще се наложи да се променя или да се добавя в последствие.

Следващият етап от разработката е създаване на графична среда – Уеб дизайн.

Или иначе казано, това е статична снимка създадена от „художник“ на сайтове в модерния си вариант – “Уеб дизайнер” или „Графичен дизайнер“, който има виждане за това, как би могъл да изглежда проекта и съответно го визуализира, чрез специализирани софтуери.

В зависимост от сложността на проекта и на заданието, се изработват и различен брой дизайни на страниците.

В повечето случаи, се създава предварителен дизайн на начална страница или други страници на сайта като Вътрешна, Продуктова, Детайлна, Листинг, Статична с текст, Контакти, Регистрация, Количка, Поръчка и т.н.

Редовна практика е изпълнителя да изпрати предварителен дизайн само на Начална страница, за да може да се прецени дали графичния дизайнер върви в правилна насока, чак тогава има смисъл да се преминава към създаването и на другите страници.

След създаването на предварителния дизайн, който вероятно може да претърпи промени, е редно да подпишем протокол, в който ние като клиент приемаме визуалната среда, по която ще се пристъпи към изработка на сайт.

Имай предвид, че за да се оценява нашия труд правилно е редно и ние да ценим труда на програмистите, които предстои да кодират сайта и от статична снимка, да се превърне в “жив” вариант, в който да виждаме всички ефекти, движения и т.н.

Дори и малка промяна, след като веднъж сме одобрили дизайна, би коствало в пъти повече време,  отколкото ако бихме направили корекцията в етап „предварителен дизайн“.

Разбира се такъв тип грешка, ще бъде допълнително таксувана, заради необходимостта от време да се извърши корекцията.

Стигнали сме до всеобщ консенсус с дизайн и предстои хората “магьосници” да съживят нашата картинка. През това време идва най-трудната част за повечето от нас.

Вероятно ще се разочароваш, като научиш, че подготвянето на съдържание на уеб сайт, в повечето случаи е изцяло твое задължение.

Сигурно сега се питаш “Защо? Нали плащам, за да се извърши изработка на сайт?”

Отговорът сам по себе си се крие в самия въпрос. Да, ти плащаш за да се направи изработка на уеб сайт. А това, какво искаш да има в него е изцяло твое задължение.

Ти си човекът, който ще знае какво трябва да има на уеб сайта.  Ти разбираш от бизнеса, който ще правиш и съответно инициативата трябва да дойде от теб.

Изпълнителят, пък от своя страна, има за задължение да направи представянето на това съдържание атрактивно и в подходяща уеб визуализация.

През целият процес е редно да те навигира относно подбора на информация и да споделя коя би била подходяща и коя не.

Както вече знаеш, обичам да давам примери с истинския свят и ако трябва да направя съпоставка отново на Теб с Изпълнителя, то най-добрия пример за това са вестниците. Представи си, че си редактор във вестник.

Имаш за цел да събереш информацията, да я синтезираш, да я редактираш и я представиш в подходящ и удобен начин за читателите на вестника.

Нужно е да си подбереш снимков материал и атрактивни заглавия. А за това как ще се визуализира съдържанието отговаря лицето, което се занимава с художествената част.

Тук идва и един приятен момент, в който ще те успокоя, че събирането на съдържание е наше задължение, но в повечето случаи би следвало да бъде вследствие на предложения уеб дизайн.

Или ако трябва да обобщим целия процес в едно изречение – графичния дизайнер на сайта ни е предложил вариант с позиции на заглавия, примерно съдържание и примерни снимки. Това се нарича “шаблон” на бъдещия ни уеб сайт.

А с общи усилия и на двете страни, напътствания, инициативност и креативност от по-опитната страна – изпълнителят, е редно да запълним този шаблон и да създадем заедно нещо атрактивно и приятно за нашите „читатели“ (потребители).

Разбира се, идеите винаги се развиват, стига да има кой да ги реализира. И така, докато магьосниците “съживяват” уеб сайта, ние имаме за задача да подготвяме информацията и да мислим кое, как и къде би подхождало да бъде позиционирано, вследствие на вече одобрения уеб дизайн.

Много важна част е да измислим структура на уеб сайта ни. Също така, винаги е добре, да се консултираме с нашия изпълнител, който най-вероятно има доста повече опит при изработката на сайт от нас и би ни помогнал да не допуснем грешка.

Можем да направим проучване на другите конкуренти и каква навигация използват те, за да преценим, дали има как тя да се подобри или да добавим нещо ново и креативно.

Да не забравяме много важно нещо – нашия изпълнител е наш партньор. Винаги е редно да се допитваме до него, особено за неща, които не сме сигурни.

Като под неща, нямам предвид да питаме разработчика на уеб сайта ни как да управляваме бизнес си, а къде би било най-подходящо да поставим различни елементи или текст.

Дори можем да питаме дали звучат атрактивно или какво чувство биха могли да създадат у един интернет потребител.

Не забравяй, че разработчиците, поради естетиката в работата им, имат сериозен поглед над множество уеб сайтове и са разгледали голям брой проекти от най-различни сфери.

„Магьосниците“ са приключили със своето заклинание, „магията“ е осъществена и уеб сайта е вече „жив“. Следващата стъпка, която предстои да бъде направена е да се подпише приемо-предавателен протокол (ППП), в който се съгласяваме с написания код и всички визуални елементи, движения, ефекти и т.н. по сайта, че са направени към датата на предаване.

Тук ще ти дам един джокер, който винаги е редно да използваш, когато се договаряш – ако се появи нещо като “дефект” (бъг), след като е пуснат уеб сайта, да може, да се отстрани, без да е нужно това да се таксува допълнително.

Почти винаги след изработка на уеб сайт има гаранционен срок, в който може да се оправят подобни бъгове, но винаги е хубаво човек да се подсигури.

Информацията е вече изпратена към нашия изпълнител и той има задачата да я въведе. Отваря се и идеалният времеви прозорец, в който можем да свършим и другите важни неща по нашия проект.

Маркетинг стратегии за развитие на уеб сайт

Маркетинг стратегии за развитие на уеб сайт

Следва най-трудната част за нас от началото на процеса по изработка на сайт:

 • Разработването на маркетингова стратегия и създаване на цялостна концепция;
 • Как да позиционираме нашия продукт или услуга онлайн?
 • Как да изградим аудитория?
 • Как да направим първите си продажби и как да ги увеличаваме?

Няма да те лъжа, това е най-трудната част от реализирането на проекта ни и за жалост много хора в този етап “изнемогват”, отказват се или губят мотивация, поради причината, че частта е обвързана с най-много разходи.

Реклама, стратегии, наемане на външни фирми, предлагащи подобен тип услуга и т.н. Именно и поради този факт, направихме вече бюджет, в който да са включени всички подобни услуги.

Разпределили сме правилно бюджета си и съответно сме наясно, с точно какъв остатък от сумата от инвестицията ни разполагаме. Като всеки StartUp, трябва да се внимава за какво се харчат пари, защото знаем, че разполагаме с един единствен шанс, в който нашия бизнес да потръгне.

Именно поради тази причина, трябва да бъдем изключително внимателни как бихме искали да инвестираме останалата сума и в кои канали ще използваме маркетинговата ни стратегия.

Тази глава от настоящият наръчник е тясно обвързана и със следващата глава – “Рекламни канали”, за които ще ти споделя по-конкретно след малко. Ще ти разкажа кои са успешните такива и в кои имаме възможност да рекламираме нашият току що стартирал бизнес.

Преди това обаче, те съветвам да си начертаеш една графика за развитие на уеб сайт, която ще ни помогне и ще хвърли повече яснота как ще процедираме от тук нататък.

Дали първо ще съберем база данни на хора, които в последствие ще “облъчваме” с цел монетизиране или ще целим да предложим на аудиторията услугите, които предлагаме или да продадем даден продукт.

Нека да разгледаме няколко от основните маркетингови стратегии към днешна дата, които са актуални и наистина действат:

 • Маркетинг за търсещи машини – SEO оптимизация;
 • Контент маркетинг (представяне на съдържание);
 • Социален маркетинг;
 • Локален маркетинг;

Първият вид маркетинг, на който можем да се спрем е Маркетинг за търсещите машини. В него целим да позиционираме сайта на челни позиции в търсачките.

Тук истината е, че сами най-вероятно няма да успеем да постигнем качествени резултати, без да използваме услуга SEO оптимизация. Също така да използваме всички познати и добри практики, чрез които да се “докажем” пред търсачките, като достоверни търговци и съответно да се позиционираме на по-горни места по съвпадения на ключови фрази.

Плюсовете на тази маркетингова стратегия е, че разгърната във времето, първоначалната ни инвестиция ще бъде по-голяма, но в последствие резултатите ще са налице, ако важните фактори са спазени. Уеб сайтът ще се класира на челни позиции в резултатите и от там ще вземаме постояннно свеж нов трафик на потребители.

Минусът на тази стратегия е, че няма да имаме възможност да наблюдаваме резултатите от самото начало, а чак след няколко месеца, защото както всички вече знаем, в онлайн средите, всичко се случва бавно и с голяма доза търпение.

Втората маркетингова стратегия, която можем да използваме е „Контент маркетинг“ или иначе казано, да дадем на потребителите съдържание, което да бъде стойностно.

Повечето блог сайтове или медийни сайтове използват тази маркетингова стратегия, чрез която дават напълно безплатно съдържание на потребителите.

Подобни сайтове печелят, като монетизират трафика към уеб сайта или чрез Афилиейт програми за продажба на продукти, а също така от спонсорирани връзки към други източници.

Важно е да се отбележи, че ако се спрем на тази маркетингова стратегия, трябва да се заредим с още по-голяма доза търпение, защото сайта е нужно да стане авторитетен и посещаван, за да очакваме реален приход от него.

За целта е нужно да се изгради лоялна аудитория. Интересното при този вид маркетинг е, че е като при Мечо Пух – „Колкото повече, толкова повече“.

След натрупването на достатъчно съдържание, което трябва да бъде задължително уникално, сайтът ще стане авторитетен и Google ще взима постоянно предвид, че се публикува ново съдържание.

Ако съдържанието е атрактивно и интересно за читателите, те вероятно ще го коментират и разпространяват на други хора.

Ако трябва да обобщим в едно изречение – колкото повече съдържание предлагаме, толкова повече потребители ще имаме на сайта.

Минусът тук е, че отново е обвързано с печалба или инвестиционна възвръщаемост след необходимия технически период, докато започнат всички страници да се индексират и позиционират.

Възвръщаемост на инвестицията, може да се очаква след като вече се изгради подобен тип лоялна аудитория, а до тогава всяка печалба, би била мираж.

Следващата маркетингова стратегия, върху която ще се спрем е Социален Маркетинг – най-популярната маркетингова стратегия към момента в България.

Може би и ти, като потребител на социалните медии, ставаш “жертва” всекидневно на всякакъв тип реклама от социалните мрежи.

Иначе казано, инвестират се пари в реклама, която се показва на желаните от нас потребители и те биха могли да посещават сайта ни още от първия момент след онлайн реклама на клик.

С този тип маркетингова стратегия, печалбата е възможна, дори и броени минути след изработка на сайт.

Разбира се, можем да използваме тази маркетингова стратегията и без да използваме платена реклама, като имаме регистрации във всички актуални социални мрежи, като Facebook, Google+, Twitter, Pinterest, Blogger и т.н.

В комбинация със съдържанието, което е редно да споделяме, ще се появят и потребителите, които биха оценили нашата информация за полезна и също биха я коментирали и споделяли – напълно безплатно.

Плюсовете при социалният маркетинг е, че в България все повече става актуално присъствието на по-горе изброените социални мрежи и тенденцията е те да се разрастват.

Затова, колкото по-рано се регистрираме в социалните мрежи, толкова по-добре ще бъде за нашия онлайн бизнес.

Локалният маркетинг е добър маркетинг, ако вече присъстваме с физически бизнес и сме решили да се покажем пред дигиталния свят, но целим да привлечем потребителите от онлайн – офлайн.

Съществуват два начина, които повече се открояват от останалите и чрез тях можем да представим дейността си – Google Local Business и Facebook Local Business.

При вариант Google – трябва да се регистрираме, като търговец с физически адрес. Вследствие на регистрацията, нашия бизнес ще се присъедини и към Google Maps, което е един от най-актуалните и модерни начини, чрез които всички ние се ориентираме или намираме дадена локация.

Замислете се колко пъти, търсейки адрес на дадена фирма или местоположение, първото нещо, за което се сещаме е – да видим къде точно се намира на картата, преди даже изобщо да сме тръгнали.

Хубавото на този вид търсене е, че тук могат да попаднат както целенасочени потребители, така и случайни потребители.

Дори ще ти дам един интересен пример за това, как аз самия станах потребител на такъв вид маркетинг, когато бях на почивка в Гърция. Пътувах за Солун и спуках гума, малко преди да стигна до града.

Разбира се, в такива ситуации, законите на Мърфи винаги са налице и за мое нещастие беше събота 20:00 ч. Ако не си посещавал Гърция, то тогава сега е момента да ти споделя, че в Гърция по това време през уикенда вероятността да откриеш работеща гумаджийница е почти никаква.

В крайна сметка – намирах се на място, което попадам за пръв път. Нямаше почти никакви хора по улицата, които да питам, за да ме упътят. Единствената ми надежда да открия някой, който ще ми помогне да залепя спуканата гума беше най-добрият ми приятел в такива ситуации – Google.

Вследствие на резултат от търсене на локалните бизнеси в Google успях да намеря, може би единствения регистриран търговец, занимаващ се с ремонт на гуми, който работи денонощно.

Оказа се, че е на 7 км. от мястото, на което се намирах. Благодарение на това, че имаше добавен адрес, GPS-а ме заведе точно на правилното място.

За мое щастие, хората успяха изключително бързо да отстранят повредата и съответно успях да си продължа по пътя безаварийно.

Каква поука можем да си извлечем от случката ми? Представяш ли си да нямаше модерната технология и всички тези, така удобни търсачки.

Най-вероятно щях да изгубя цял уикенд да търся гумаджийница и ако не успея да намеря такъв работещ сервиз, трябваше да чакам до понеделник, а междувременно да търся къде да отседна за два дни.

Отново да се върнем в случая, в който регистрираме бъдещия ни онлайн бизнес – дали ще се използва или не, никой не може да каже със сигурност, но задължително трябва да имаме присъствие, защото не се знае какъв клиент може да е в необходимост и да му потрябва точно такава услуга или продукт, какъвто предстои да предлагаме в новосъздадения ни уеб сайт.

Тук идва и моментът, в който трябва да разберем, че онлайн бизнеса е аналогичен на физическия бизнес. Не трябва да очакваме, че всички потребители попаднали на сайта ни ще бъдат наши клиенти.

Нашата главна цел е да се опитаме да превърнем всеки потребител в клиент.

Facebook Local Business е подобен на Google Local Business с разликата, че не се регистрираме като търговец, а просто добавяме своя бизнес, като физически, чрез изграждане на Facebook страница.

Там, аналогично на Google Maps, има фен страница, на която може да се добави карта и потребителите ще успеят да видят адреса по всякое време.

Facebook реклама позволява да се рекламираме на база разстояние, в която да се показва рекламата на дадена аудитория.

Или иначе казано, имаме бизнес с физически адрес в дадена локация от България, която можем да добавим в платена реклама и да я покажем на потребители в определен радиус, намиращи се на определени километри от нея.

В тази графа могат да попаднат всякакъв тип студия за красота, зъболекарски кабинети, адвокатски кантори, всякакъв тип услуги или магазини.

Какво по-удобно от това на потребилите да се покаже бизнес,  който е в близост до локацията, на която се намира или живее.

Нека да обобщим досегашно изброените маркетинговите стратегии, с които е желателно да започнем.

В най-добрия и най-масовия случай – ние желаем да стартираме с предлагането на услуга или продукт, чрез които да имаме печалба още от самото начало.

Заедно с това желание, трябва да създаваме полезно съдържание за нашата аудитория и да използваме добри практики за органично позициониране в търсачките.

Ако имаме физически бизнес – да се регистрираме, като търговци на правилните места. Разбира се, това са само част от маркетинговите стратегии, които са от “съществено значение” и е редно да ги започнем всички заедно, още от самото начало, веднага след изработка на сайт.

За останалите можем да се допитаме до някой специалист или фирма, занимаващи се с такъв тип дейност.

А в случай, че нямаме такъв винаги можем да проверим и онлайн или да посетим някой полезен семинар, в който да научим как бихме могли да разширим своята онлайн дейност.

Пак се връщам в самото начало на наръчника, в който си говорихме, че ние сме хората, които движим нещата и не се очаква от нас да ги изпълним и дори би било грешно, но това далеч не значи, че не трябва да сме запознати с процесите и как функционира онлайн бизнеса.

Най-важното, когато стартираме онлайн бизнес е да сме информирани за актуалните неща и тенденциите в нашия бранш, за да можем да бъдем гъвкави и да се адаптираме преди останалите ни конкуренти.

Пускане на уеб сайт в реализация

Пускане на уеб сайт в реализация

Изработката на сайта е приключила и можем да пристъпим към същинската ни част, в която да покажем на света, кои сме ние и с какво се занимаваме.

Винаги след изработка на сайт и пускане на уеб сайт онлайн е задължително да се извърши проверка, дали всичко функционира коректно по него.

 • Възможно ли е да се изпълни поръчка в случай, че е налична такава функционалност?
 • Осъществят ли се всички плащанията с карта или други методи на плащане?
 • Работи ли коректно контактната форма?
 • Изпращат ли се правилно всички авоматизирани административни и-мейли от системата към потребителите?
 • Възможно ли е регистрация на профил?
 • Работят ли всички интеграции с други софтуери?
 • Всички функционалности работят ли по сайта?
 • Има ли някъде останал примерен текст по сайта?

Вълнението в този момент ще бъде голямо, но трябва да запазим самообладание и да си припомним всички предходни глави от наръчника и да действаме последователно.

След процеса по изработка на сайт има абсолютно задължителни три инструмента, които трябва да се интегрират още с пускането му в реална среда – Google Analytics, Google Search Console и Facebook Pixel.

Сега ще ти разкажа за всеки един напълно безплатен маркетингов инструмент, който е от изключителна важност за нашия бизнес и ще могат много да ни помогнат за бъдещето ни развитие онлайн.

С помощта на тези златни инструменти, могат да се правят отчети, да се анализират и разглеждат потребителите кога, къде или как са достъпили на уеб сайта ни.

Google Analytics – най-мощният инструмент, предоставен от Google. Само няколко реда код, сложени на правилното място на сайта и ще започне следене и анализиране на нашите потребители.

През него могат да се правят най-различни отчети по демографски критерии. Също така, да се проследи от къде е дошъл трафика:

 • През ограничен резултат;
 • Директно е въведен адреса в браузъра;
 • Препратен е от друг външен уеб сайт;
 • Социална мрежа;

През този инструмент можем да виждаме в реално време потребителите, които са на сайта. От коя държава са и в кой град се намират.

Други отчети показват колко посетители са достъпили за определен период от време и колко страници са разгледали. Колко от посетителите са “Нови” и колко “Стари”. Дори може да се направи справка, колко страници са разгледали средно потребителите за едно тяхно посещение.

Хубавото на инструмента е, че съхранява данните от момента, в който сме сложили този проследяващ код на сайта ни.

Така с натурпване на данните във времето се превръща в един невероятен инструмент, с помощта на който бихме могли да видим всяко едно поведение на потребителите в сайта.

Това би ни помогнало още по-добре да анализираме нашата аудитория и да правим подобрения на уеб сайта ни, като целта ни е да стане още по-удобен и по-лесен за сърфиране.

Съществува и модул, който следи електронната търговия. Той обаче се нуждае от специални настройки, за които най-вероятно ще трябва да се обърнем към нашия разработчик.

Чрез него ще може да се наблюдават данни от стойност на поръчка, поръчани артикули и други метрики, обвързани с покупката на сайта.

Инструментът, който Google ни предоставя е прекалено обширен, за да мога да ти споделя всички неща свързани с него, но споделих най-важните, чрез които е възможно да си направиш сам заключение от каква важност е той за бъдещия ни уеб сайт.

Хубавото при него е, че е напълно безплатен и можеш обстойно да го разгледаш веднага щом бъде сложен кодът и заработи за клиентите.

Google Search Console – техническият ръководител за всеки разработчик и SEO оптимизатор, “грижещ” се след изработка на сайт.

Отново задължителен инструмент с пускането в реализация на нов уеб сайт. Този инструмент, не е толкова обхватен, колкото първия, но дава информация и отчет, която Google Analytics не може да даде, а именно техническото състояние на уеб сайт.

Единствената допирната точка, която имат двата инструмента е през какви ключови думи са дошли посетителите на уеб сайта ни.

Google Analytics не предоставя качествен отчет и е възможно да не конкретизира думите, през които потребителите са достъпили уеб сайта.

Поради тази причина за нас идва на помощ Google Search Console.

Освен интересният и пълен анализ, на това как потребителят е препратен в уеб сайта ни през ключова фраза, този уникален инструмент може да даде отчет за това в какво техническо състояние се намира уеб сайта ни.

Нужно ли е да “поправим” нещо по него, за да бъдат спазени правилата наложени от гиганта. Дали имаме неработещи връзки по сайта и още много друго технически отчети, които няма да бъдат обект от наръчника.

Най-важното нещо, от което се нуждаем веднага щом се направи изработка на сайт е “Sitemap” или иначе казано файл с кодове.

В него са генерирани и упоменати в дървовидна структура всички наши страници на сайта. Съществува и част, в която се задава приоритет и честота на обхождане на въпросния файл.

Google имат създаден “бот”, който обхожда всеки уеб сайт в мрежата и съответно на база над 200 фактора индексира, деиндексира, подобрява, намалява позициите на даден сайт.

Обикновено обхождането е на определен интервал (честота) от време и ако желаем да ускорим процеса е нужно да го “уведомим”. По този начин се ускорява процеса на индексиране на страниците от нашия уеб сайт.

Съществуват и други причини, поради които е редно да имаме подобна “Карта на сайта”, но най-важното тук е да не губим време и да съобщим възможно най-скоро на така наречения „бот“, че ние сме вече онлайн и не искаме да чакаме Google робота да обходи сайта сам. Това обхождане, може да се проточи, а все пак времето е пари.

Facebook Pixel – и тук имаме проследяващ код, който се слага на уеб сайта ни. С негова помощ, отново следим нашите потребители и е възможно да се правят интересни отчети, относно поведението на нашата аудитория.

Ще се опитам да ти разкажа по най-лесен начин този инструмент с какво би могъл да ни бъде полезен, а ти сам ще си направиш заключение дали той ще бъде важна част за уеб сайта.

Знам, че нямаш желание да чуеш скучната техническа част за инсталирането и настройването му, но да приемем хипотетично факта, че вече имаме правилно настроен проследяващ код на сайта ни.

Pixel-ът проследява всеки потребител на сайта от момента, в който се сложи на сайта и засича всички потребители, но само и единствено ако притежават Facebook профил и съответно той е “вписан” в системата.

Кодът проследява всяко поведение на потребителя и кои страници е посетил. Записват се данни, дали е направено някакво действие на сайта – търсене, добавяне на продукт в количката, разглеждане на съдържание, достигане до страница на поръчка, потвърждаване на поръчка, а дори вече и колко време е прекарал на уеб сайта.

Всички тези данни, които кодът проследява ги съхранява и ги запазва в нашия Бизнес профил във Facebook от където е и взет този код. Може би вече се питаш какво е толкова по-различното спрямо Google Analytics и защо е нужно да имаш и двете.

За разлика от Google кодът, където можем да направим персонализиран отчет и да видим от момента на вход до момента на изход на потребителя, всички негови действия Facebook пиксел събира тези данни на куп и няма как да проследим поведението на всеки потребител индивидуално.

От нас ще трябва да тръгне “инициативата” да поискаме от Facebook да ни се отделят потребителите в така наречените „Аудитории“ (тоест Списъци).

Чрез тези аудитории, можем да сегментираме всички потребители, за които се пазят данни от Facebook. Има различни сегментации – по пол, по възраст, по местоположение, по посетили точно определена страница, по действие – дали са добавили в кошница, дали са разглеждали, дали са закупили и още много други вариации.

В главата Рекламни канали ще си поговорим и по-задълбочено за тези инструменти. Също така и как можем да извлечем най-добрата полза от тях.

Дори и да не използваме Facebook като рекламен канал в началото, нищо не ни пречи да регистрираме своя Бизнес профил напълно безплатно и да инсталираме този невероятен маркетингов инструмент.

Както вече споменахме, той събира данните и ги съхранява. Дори и след известно време да пристъпим към използване на инструмента, ние вече ще имаме готова събрана база от потребители, които са посетили сайта ни.

Сегашното състояние на Facebook пиксел пази данните на потребителите в рамките на 90 дни.

Рекламни канали

Рекламни канали

Стигнахме заедно до един от най-интересните за мен етапи от всеки проект свързан с изработка на уеб сайт – къде да се рекламираме.

Имам огромно желание да ти споделя всички възможности и рекламни канали, които знам или съм чувал но истината е, че те са МНОГО.

Рекламните канали са може би един от най-динамичните сектори и нещата се променят толкова бързо, че трудно един човек би могъл да е в час с всяка новост на онлайн пазара.

Ще ти разкажа за най-масовите рекламни канали, които се практикуват в България, като ще ги разделя на два вида – Безплатни и Платени канали.

Ако си човек. който обича безплатните неща от сега искам да те откажа, да не се възползваш само от тях, защото те не продават и не развиват уеб сайта така, както рекламата.

Така или иначе, в предходната глава сме предвидили и заделили бюджет за реклама.

Научили сме ползите и минусите от тях. Да, може и да не са големи суми, но трябва да се възползваме и от двата типа реклама.

Нека да започнем с безплатната реклама и как бихме могли да си помогнем на нашия уеб сайт. Освен социалното споделяне в самото начало след изработка на сайт, което ще доведе до гарантиран моментен трафик е нужно да направим и още нещо, което да остави траен отпечатък в дигитална мрежа.

Първото нещо, което бихме могли да направим е да регистрираме свои профили в сайтове тип “бизнес директории”, в които можем да добавим нашия бизнес и да опишем с какво се занимаваме.

Текстът, който предлагаме на потребителите трябва да е уникален, за да не получим наказание от Google още с пускането на уеб сайта ни.

Така наречената стратегия е известна като изграждане на връзки (Backlinks) от различни сайтове, които препращат чрез тези връзки потребителите към нашия уеб сайт.

Имай предвид, че не е желателно да прекаляваме с тези връзки сочещи към сайта ни, поради факта, че отново можем да получим наказание от Google.

Съветвам те да не се добавят повече от 5-10 такива препратки седмично и да разнообразяваш думичките, които използваш.

Ако трябва да добавяш връзка, която да препраща потребителите на сайта, не използвай думи като “вижте тук” или “цъкнете тук”, а използвай релевантни ключови думи, свързани с нашия нов уеб сайт.

Да речем, че имаме уеб сайт, който предлага дървена дограма в определен град. Пишейки текста, можете да използваме “трикове”.

Ако сме решили да наблягаме за ключова фраза в Google „дървена дограма в София“, може името на връзката, която ще препраща към уеб сайта да бъде в изречение подобно на “Предлагаме висококачествена дървена дограма в София”.

По този начин Google обхожда сайта, в който сме добавили нашия бизнес и ще разбере, че зад думичките се крие препратка към сайт със съдържание, което е свързано с дървена дограма за гр. София.

Така, с правилните сходни думи и времето, което натрупваме допълнителен брой ключови думи, Google ще ни възнагради за постигнатия резултат. Той от своя страна ще ни даде преднина пред останалите конкуренти в търсачката.

Преди да продължим с този SEO трик е нужно да споменем, че съществуват два типа линкове – NoFollow и DoFollow.

NoFollow линкове по сайта означава, че сайта изрично е забранил следенето на такива връзки и дори и да ги добавим, Google роботa не ги взима предвид и ги подминава.

За да има ефект, трябва да проверим предварително дали сайтове, в които предстои да добавим нашето съдържание са с “DoFollow” настройки.

Отново споменавам, не преклаявай с една и съща дума. Връзките също не трябва да препращат към една и съща страница. Всичко трябва да изглежда естествено и не манипулативно.

Сайтът ни е прекалено нов, за да вдигне такъв шум в интернет. Google робот е изключително умен и не се опитвай да го лъжеш. В него се крие сложен алгоритъм на код, който се доближава до човешката логика.

Следва естественото поведение на хората и развитието на сайтове. Замисли се, ако хипотетично не правим това изграждане на връзки ръчно, какво ще се случи в действителност.

Потребителите добавят по техните сайтове информация постъпвайки по същия начин, по който ние добавяме ръчно препратки към сайта ни.

Колкото повече сайта ни се разраства, толкова повече бихме могли да получим такива препратки и то съвсем натурално от потребителите, които вече ни познават, препоръчват или обсъждат в мрежата.

В началото на всеки сайт е нормално никой да не е чувал за дейността му.

Ако още на първата седмица ние получим голям брой връзки от външни източници към сайта ни, би изглеждало прекалено съмнително и съответно ще си платим скъпо за подобен тип “измама”.

Ако не си сигурен в това, което правиш или пишеш, дори е по-добре да не предприемаш подобни действия и да се обърнеш към някое лице или фирма, която предлага услуга SEO оптимизация.

Създаването на безплатно съдържание, също би било добре за потребителите ни, които ще имат възможността да го харесат или споделят. От своя страна това ще доведе до напълно безплатен трафик, вследствие на техните действия.

Опитай се да добавяш поне веднъж на седмица публикация в секция “Новини” или “Блог”, която би била полезна на бъдещите потребители на сайта.

Както вече знаеш, отново ще дам аналогични реални примери от животите ни. В училище или в университета ни се е налагало да пишем “Доклади” или сме имали поне един курсов проект, който е било нужно да направим.

В най-масовия случай, за да изпълним задачата трябва да съберем информация, да я преведем от чужд език, да съберем различни картинки или материали свързани с него.

По същия начин може да си сглобим и нашата интересна статия или полезно четиво. Тук веднага отварям една скоба, в която трябва да ти кажа, че в интернет има авторски права и не е разрешено да плагиатстваме с чужд текст или снимки.

В случай, че не използваме уникално съдържание, написано лично от нас и вземем такова от друг уеб сайт, то задължително трябва да се сложи “Източник” и сайта, от който сме взели текста. Ако то е снимка се налага да упоменем името на фотографа или сайта, чиято собственост е.

По същият начин, както и в курсовите ни проекти, накрая на всяка разработка се слагат Източници и се посочват от коя книга, кой абзац или параграф е използван текста и най-важно, кой е съответния автор.

Няма нищо лошо в това да споделим чуждо съдържание, стига да сме посочили от къде и от кого е взето. Потребителите на сайта ни ще оценят това, че сме си направили труда да ги намерим, да ги сглобим и да ги предоставим в синтезиран вид.

Личният ми съвет тук е да създавате уникално съдържание, което да не присъства в интернет – по този начин, то ще бъде най-оценено от Google робот и ще бъдем възнаградени.

Ако се нуждаем от снимки, които да добавяме в нашата бъдеща статия, можем да си намерим подходящи такива в стотиците сайтове за безплатни снимки и да ги използваме без да нарушаваме правата на никой.

50+ места с безплатни снимки и графични ресурси – https://www.lifehack.bg/web/best-free-photos-and-graphics-in-the-world/

В случай, че не сме открили подходящи безплатни снимки и сме открили други изображения, които са лицензирани и не са безплатни, е нужно да се свържем с автора на снимката и да “питаме” и да получим “позволение”, за да я използваме.

Други сайтове, в които могат се открият платени снимки са сайтове като shutterstock.com

Ако снимковия материал е авторски, създаден от нас е редно да се застраховаме от споделянето му. Можем да поставим воден знак с името на сайта ни.

По този начин, дори някой да използва нашите снимки, потребителите, които видят изображенията, веднага ще разберат от кой уеб сайт са взети, което от своя страна ще ни предостави възможността да доведем случаен потребител.

Водният знак най-често се слага в средата на снимката с идеята да не може да бъде преправен в софтуер и да бъде премахнат. Често в практиата си виждам водни знаци по краищата на снимките, които доста лесно биха могли да бъдат премахнати през Adobe Photoshop.

Помнете, че е желателно да се обхванат всички канали, за да може да вкарваме постоянно нов трафик на потребители – никога не знаем кой потребител може да стане наш потенциален клиент.

Колкото повече рекламни канали сме обхванали, толкова повече ще вдигнем посещаемостта на нашия уеб сайт, а още повече вероятността и възможността да направим печалба от този потребител.

Е-мейл маркетинг – един много интересен и успешен канал за нашата страна, който е не точно безплатен, а по-скоро имаме възможността да започнем безплатно, с по-малка база данни от хора, и в последствие да заплатим услугата.

Имай предвид, че този маркетинг е нож с две остриета и в зависимост от начина, по който подходим към нашата аудитория, ще разберем дали можем да извлечем ползи от него или не.

Съществуват два начина, чрез които да си изградим аудитория от потребители. Единият е агресивен, изпращайки имейл съобщения, без съгласието на потребителите и втория, чрез тяхното записване по собствено желание за имейл бюлетин.

Ако изпращаме Непоискано търговско съобщение до фирмен и-мейл, който изрично е упоменал, че не желае да получава такива и-мейли, има вероятност фирмата да ни осъди за това, че извършваме подобно действие без тяхното съгласие.

За да изпращаме съобщения до фирмени мейли, трябва задължително те да са упоменали, че се съгласяват с това да получават такъв тип рекламни съобщения на фирмената си поща.

Такъв инструмент за проверка можете да откриете на https://www.kzp.bg/proverka-na-mnozhestvo-e-adresi

От 25.05.2018 влиза в сила нов закон за Личните данни GDPR, който забранява вече изпращането на Непоискани търговски съобщения до физически лица и всяко изпратено такова може да бъде наказуемо.

Ако си от другия тип хора, който не иска да бъде “нахален” към потребителите си и да изградиш натурална аудиторията с “честна” тактика, е нужно да се заредиш отново с търпение и да “се грижиш” в продължение на дълъг период за своята аудитория.

Не прекалявай с писмата – никой не обича да получава по няколко съобщения дневно от един и същ уеб сайт.

Ако си решил да използваш услугите на и-мейл маркетинга, трябва да знаеш няколко неща.

Не изпращай имейли от служебната си поща – почти всеки и-мейл сървър има защита за спам и той забранява изпращането на голям брой съобщения в рамките на един астрономически час.

За тази цел, съществуват платформи, които са в „бял“ списък на фирмите, предлагащи уеб поща. По този начин се осигурява гарантирано получаване на потребителя и почти винаги и-мейлите попадат в “Кутия”, а не в “Спам”.

Съществуват много различни платформи за масово изпращане на и-мейл. Една от най-масовите е MailChimp.

Платформата предлага безплатно изпращане на и-мейли в размер на аудитория (списък) до 2 000 потребителя или 12 000 съобщения за един календарен месец.

Или иначе казано, ако направим общо 2001 потребителя в списъците ни е нужно да заплатим пакета, който отговаря на броя от потребители във всички създадени списъци.

Платформата предлага и опция, в която да изпратим еднократно и-мейл съобщение до всички потребители, като заплащането отново се извършва за съответната бройка на потребителите.

Тук идва моментът, в който ние трябва да преценим, кой случай е по-подходящ за нас. Ако искаме еднократно да изпратим съобщение до нашата база данни е по-добре да заплатим еднократно.

В случай, че искаме да изпращаме редовно съобщения до аудиторията ни, то по-добре в такъв случай, да си платим подходящия пакет, обвързан с месечна такса.

Платените и-мейл рекламни канали са доста, но разбира се, сигурен съм, че нямаш желание да се запознаваш с всички тях.

Затова, нека поговорим за най-масовите успешни практики в България. Грешно би било, ако кажа „Този канал е успешен, този канал не е!“

Всеки бизнес трябва сам за себе си да прецени, кой канал е успешен и да насочи силите си към него с идеята да има най-голяма изгода.

За момента най-масовите рекламни канали в България за търговия на дребно са Facebook реклама, Google AdWords реклама и Афилиейт маркетинг.

Фейсбук реклама

Фейсбук реклама

Първият ни рекламен канал, който ще обсъдим е Facebook. Най-често задавания въпрос, който съм срещал от този тип рекламиране е:

Какъв бюджет за реклама ми е нужен?

Преди да обсъдим този въпрос е нужно да си отгвориш на няколко въпроса, които ще касаят пряко твоята Facebook реклама и биха оказали голямо влияние, за успешното и провеждане.

Какво целиш да се случи с тази реклама?

В момента платформата на Facebook , предлага няколко видове реклами, с които можем да достигнем до желани от нас потребители, като цената се определя, спрямо типа на рекламата:

 • Промотиране на бранд;
 • Промотиране на постове;
 • Промотиране на фен страница;
 • Изпращане на хора към даден адрес;
 • Увеличаване на конверсията на уеб сайт;
 • Инсталиране на уеб приложение или апликация;
 • Промотиране на физически обект;
 • Промотиране на събитие;
 • Промотиране на видео;
 • Промотиране на предложение с цел събиране на и-мейли;
 • Динамична продуктова реклама;

Надявам се да не изпускам някой важен момент, но Facebook е изключително динамична платформа и всекидневно се забелязват промени във фунцкциите.

Facebook рекламите могат да се покажат така, че все едно са публикувани от фен страница, а това дава възможност да се събират харесвания.

Рекламите във Facebook имат за цел да създадат аудитория, на която ще можем да изпращаме целенасочени рекламни предложения.

Колкото повече време „разучаваме аудотирите“, толкова по-правилна аудитория ще създадем. Това от друга страна ще повиши нашата печалба.

Не оставай с грешни впечатления – Facebook платформата, не може да продава вместо нас. Всеки изграден онлайн бизнес е нужно да създаде такава аудитория или кръг от потребители, която в последствие да се превръща в лоялна.

Освен Facebook рекламите, които целят да привлекат нов трафик, се създава и реклама, известна като „Ремаркетинг“. Или на кратко реклама, която се показва на потребител, който вече е посещавал сайта ни. Данните за тези посещения се взимат чрез Facebook Pixel.

Често срещана грешка е заблудата с лайковете на постовете и рекламите. Крайната цел на всеки онлайн магазин  и фирмен уеб сайт е да продава продуктите или услугите си, а не да събира лайкове на страницата.

Лайковете не „хранят“ нашия онлайн бизнес.

В днешно време, наличието на толкова много социални мрежи, кара потребителите да свикнат да харесват и да споделят информация, без да влагат някакъв смисъл в действието си.

Хората изразяват своето “мнение” за публикация, която е грабнала интереса им, чрез реакция на публикацията.

Ако платената реклама е успешна и тя се харесва на потребителите във Facebook, то те я споделят със свои приятели или в публични групи, което от своя страна увеличава социалната активност на реклама и съответно цената за клик – спада.

Важно е да отбележа, че препратката от вече споделен пост на потребител не се заплаща и тук идва моментът, в които рекламата се разпространява безплатно, вследствие на споделената публикация от всеки потребител, известен още под наименованието „Органичен рийч“.

До кого искаш да достигне рекламата?

Преди да решиш, каква реклама желаеш да имаш във Facebook, е нужно да разбереш, кой е “твоя идеален клиент”.

В предходните глави, вече говорихме кой е този идеален клиент, но ако си забравил, нека ти припомня накратко: Това е клиентът, който би бил най-заинтересован от публикацията, която ще се рекламира.

Например: това може да бъде Мъж на 33 години от гр. Пловдив, който има интерес към „Автомобили и авточасти“. Вследствие на предварителен анализ на идеалния клиент, рекламата ще може да се насочи към специален кръг от потребители, отговарящи на същите или сходни условия.

По този начин, ще може да се използва бюджета за реклама максимално ефективно или иначе казано хората, които очевидно нямат интерес към рекламата няма да я виждат и няма да кликат.

Шансът, потребителят да направим покупка от уеб сайта се увеличава и ефекта от рекламата ще бъде по-голям. Всеобщ факт, дори и не толкова публичен е, че жените пазаруват повече онлайн. (Изненада нали ? :))

Практиката ми от Facebook реклама показва, че оборотите на онлайн магазините се прави предимно от жени – около 70% и едва 30% от мъже. Мъжете са активни потребители, само в няколко бранша (предимно в техника, дрехи и авточасти).

Женската аудитория в България е по-податлива на импулсни реклами, докато мъжете обикновено знаят, какво търсят и ако го намерят, го закупуват.

Какъв е ще бъде твоя продукт?

Най-важното нещо във всеки уеб сайт е: Какъв продукт или услуга предлага той? Колкото по-голяма е нишата в която се намира, толкова по-голям ефект от рекламата би имало, ако достигнем до правилните потребители, които биха били заинтересовани.

За да бъде по-ефективен нашия бюджет за реклама, ни е нужен наистина хубав продукт, които да бъде на конкурентна цена.

Потребителите в днешно време са свикнали да търсят и да правят сравнение с други уеб сайтове, преди да правят поръчка.

Постави се на мястото на потребител, попаднал на нашия уеб сайт от реклама, която по някакъв начин е взела вниманието му.

Например, търсиш нов телевизор и попадаш на уеб сайт, в който намираш желания от теб продукт за дадена сума. Какво би направил?

В повечето случаи, статистическите данни показват, че потребителите търсят най-ниската цена за продукта. Особено при предлаганите продукти, които са масови и имат публично достъпен сериен номер на модела или е марков продукт носещ някакво специфично име.

Стандартна практика на потребителите е да разгледат артикула в конкурентни уеб сайтове, които предлагат същия продукт и да сравнят цените между тях.

Дори в мрежата съществуват сайтове, които предлагат подобен тип усуги за масово сравнение на цени. Добър пример за такъв уеб сайт е най-стария и най-посещавания pazaruvaj.com

Така след кратко време и малко проучвания потребителя, който първоначално е достъпил уеб сайта от нашата реклама, решава дали да направи покупка от сайта ни.

В противен случай, закупува дадения продукт от конкурентен онлайн магазин на по-ниската цена.

Предполагам вече разбираш колко е важно да имаш конкуретна цена на онлайн пазара, особено в браншове, в които лесно могат да се сравнят цените.

Дори и да инвестираш много пари за онлайн реклама, отново няма да се постигне желания ефект, поради липса на добър продукт.

Никога не подценявай клиента – има много фактори, които също оказват голямо влияние на решението на потребителя.

Дори и той да е убеден, че иска да купи продукта от теб и да пристъпи към завършване на поръчка, може нещо да го разубеди и да се откаже в последния момент.

Такива фактори, могат да бъдат скорост на уеб сайт, висока сума на доставка, неналичен платежен метод, технически проблеми по сайта и др.

Виждал съм в практиката си онлайн магазини, които предлагат продукти за хиляди левове и не предлагат опция „Плащане с карта“.

Вероятно не желаят да дават % комисионна на банката, но със сигурност забравят какво неудобство се крие за потребителя.

Той трябва да отиде на място в банката, да се реди на опашка и да изтегли пари от сметката си, за да може да заплати поръчания продукт, когато дойде куриер.

Каква е минималната дневна сума за рекламиране във Фейсбук?

Facebook е подсигурил минимален бюджет за реклама на ден. Тя е в размер на 5$ за едно денонощие или иначе казано, ако желаеш да рекламираш цял календарен месец, Facebook ти поставя условие, че трябва да плащаш по 5$ на ден за реклама, което прави 150$ на месец.

Този бюджет е абсолютния минимум за рекламиране в социалната мрежа, ако желаем да се рекламираме всеки ден от месеца.

Разбира се, максимум на бюджет не е поставен. (ха в казиното някой да ти слага лимит?  :))

Най-масовата и добра практика на голяма част от търговците е да дават между 10% и 20% от месечния си оборот за бюджет за онлайн реклама във Facebook.

Нека да говорим с цифри – твоя онлайн бизнес прави по 10 000 лв. на месец, бюджетът ти за реклама е необходимо да варира между 1000 лв. и 2000 лв., което прави между 33 лв. и 66 лв. на ден.

Бюджетът ти за реклама, трябва да се определя по-скоро не като дневен бюджет, а като бюджет за цяла кампания.

Например: имаш ново зареждане, всяка втора седмица на месеца.

Следователно платформата дава възможност да увеличаваме или намаляваме разходите си за реклама по всякое време. (Това не е добра практика, но го има като опция.

Минусът е, че рекламата се „рестартира“ и всички харесвания, коментари и реакции от потребители се зануляват).

Това означава, че ще можеш да похарчиш повече от предвидения бюджет за реклама през втората седмица и по-малко през останалите седмици.

В случаите на промоционални предложения или на друг вид кампания, може да предвидиш бюджета да бъде само по време на кампанията.

Цената на клик за повечето типове реклама варира спрямо “активността” на потребителите и проявения интерес към рекламата.

Колкото повече активност има рекламата, толкова повече цената на клик пада. (Пак стигнахме до мъдростите на Мечо Пух)

Обикновено в България тя варира от 0.01$ до 0.15$. Всяка реклама надхвърлила тази сума, е редно да не бъде активна и да се създаде нов тип реклама, която да бъде по-ефективна.

Това означава, че ако цената на клик струва от 0.02 лв. до 0.27 лв., кликовете, които може да получим за по-горе споменатите бюджети, биха варирали между 1650 бр. и 122 бр. за 33 лв.  дневен бюджет и за 66 лв. – от 3300 бр. до 244 бр.

Глобалната статистика за онлайн пазаруване, която обхваща всички онлайн магазини е, че на 100 бр. уникални потребители – 1 пазарува.

От по-горните изчисления, можем да планираме продажбите на онлайн магазин по следния начин:

За 33 лв. дневен бюджет – от 1 поръчка до 16 поръчки;

За 66 лв. дневен бюджет – от 2 поръчки до 33 поръчки;

От тук следва, да пресметнеш средната стойност на всяка поръчка, умножавайки ги по средно статистическите дневни поръчки и по този начин ще калкулираш, дали оборотът е повече от инвестираната сума за реклама и ще покрие ли всички разходи така, че да бъдеш на печалба.

Следвайки този глобален модел на планиране, ще планираш какъв бюджет за реклама би могъл да инвестираш и какъв ще е евентуалния оборот.

Имай предвид, че всички посочени числа са примерни и всяка Facebook реклама има своята специфика. Също както при SEO оптимизация, няма точна формула.

Колко са активните потребители на Фейсбук в България?

У нас активните потребители са малко над 30% от населението на България. Това прави 2.17 млн., като от тях броят на регистрираните в мрежата са от 25 до 34 годишни (30%), следвана от 18 до 24 годишни (28%) и 35 до 44 годишни (17%). Т.е. 75% от ползващите Facebook в страната ни са на възраст от 25 до 44 години. Жените от тях са 52% от общите потребители, докато мъжете са 48%. (източник profit.bg данните са от 2015 г.)

Google AdWords реклама

Google AdWords реклама

Другият масов платен рекламен канал е Google AdWords. Това е най-мощния инструмент на Google, чрез който „жънат“ приходите си и както се вече се досещаш, компанията се грижи с повишено внимание за „детенцето си“.

Един от под инструментите, който вече споменах е Google Keyword Planner. Чрез него се извършва анализ на ключови думи и ключови фрази, но този път с цел рекламиране.

На кратко какво прави Google AdWords? В случай, че решим да заплащаме за ключова дума или ключова фраза, сайтът ни ще се показва най-отгоре при търсенето им.

Ако потребител кликне на ключовата дума, на нас ще ни бъдат удържани пари за цената на този клик и накрая на месеца ще ни бъде добавена към общата сума, която ще трябва да заплатим.

Има различни опции, по които може да се настрои плащането ни към Google.

При регистрацията се налага да се добави разплащателна карта, а процесите по заплащане са автоматизирани. Необходимо е само да въведем честота на заплащане.

На кратко – плащаме за това, което получаваме. Лошото тук, е че Google ни таксува, дори и само за това, че ни е показал резултата на потребителите.

Това е така наречената „Импресия“ – резултат, показан при търсене, без да се кликне върху него.

Цената, разбира се, е в пъти по-ниска от колкото при клик, но въпреки всичко това си е разход.

Така наречените „платени“ ключови думи се показват преди всички останали органични резултати в Google, както и в дясната колона на страницата.

По този начин, общият брой на платените резултати стига до 10 бр.

Google AdWords, както и всеки друг рекламен канал е цяла професия, която знаеш, че трудно бих могъл да ти разкажа с подробности, но със сигурност ще добиеш ясна представа за това, как работи, функционира и какви ползи от него можеш да извлечеш.

Най-важните варианти на AdWords реклама са : „Реклама с търсене по ключови думи“ и „Дисплей реклама“.

Рекламата по ключови думи означава, че ние ще плащаме, за да се показваме в резултатите при търсените с ключови думи или фрази.

„Дисплей“ рекламата ще се показва във всички сайтове, които са „Рекламодатели“ и предлагат услугата “AdSense”.

Нека да разкажа повече за „омагьосания“ кръг на Google компания. Ние като търговци, решаваме да създадем „Дисплей реклама“ с изображение, от своя страна пък Google показва тези реклами през AdSense.

Ние плащаме за сумата на клик, рекламодателя използващ продукта AdSense взима процент от тази сума, а Google взима всичко останало.

Колкото по-рано свикнем с мисълта, че трябва да си отчупим от голямо парче „питка“ и да я инвестираме в успешни рекламни канали, толкова повече ще имаме лична изгода за нашия уеб сайт.

При толкова конкурентни времена е напълно нормално да се рекламираме.

Както по-горе бях споменал, който пък не е готов да се рекламира, то трябва да бъде готов да инвестира доста от времето си, за да навакса за сметка на платената рекламата и пак трудно би постигнал същите резултати.

Имам една любима мисъл по тази тема: „Никой бизнес не е по-голям от рекламата си.

След като споменах на кратко какво е „Дисплейна реклама“ е редно да не пренебрегвам и най-масовия вариант на реклама – по търсене.

В този вид на реклама има интересна динамика. Инструментът за рекламиране е доста гъвкав и може да показваме нашия уеб сайт на динамично търсене по ключови думи, както и по сходни синоними. Това донякъде е добре, донякъде не.

Вероятността да платим за клик на потребител, който след малко да напусне сайта ни, е голяма. Съответно ще сме платили, без да имаме стойност от потребителя.

В случай, че резултата не е релевантен, потребителя ще достъпи сайта ни, ще види, че това не е неговия резултат и ще го затвори.

От една страна Google ще ни таксува по-скъпо следващият път, заради това, че не показваме релевантен резултат на потребителите.

От друга страна, това ще покачи нашата степен на отпадане на сайта, което не е добре.

Винаги се опитвам да разяснявам на клиенти, че Google робот е създаден точно така, както мисли един човек.

За него „Степен на отпадане“ е важно, защото така си прави заключение дали сайта е интересен на потребители или не е.

В случай, че не знаеш какво е „Степен на отпадане“ – съотношение на потребители, достъпили в сайта, спрямо неговия среден брой разгледани страници за времето, което е прекарал на сайта.

Колкото по-висок е процента на отпадане, толкова повече Google робот го третира като „скучен“ сайт и съответно му се намалят позициите на ключовите резултати.

Сега е момента да те разочаровам, че рекламата в AdWords е същата, както при Facebook. Няма „фиксирана“ сума, всеки клик се заплаща спрямо сложен алгоритъм, по който се определя цената за всеки клик и импресии.

Отново е на принцип с „наддаване“ между търговци. Обикновено този, който е склонен да плати най-висока сума на клик, той печели.

Не бих искал да те разочаровам, но отново най-добрият съвет, който бих могъл да ти дам тук, е да се изпробва месец, два, три и да видиш как това би повлияло на печалбата.

Не очаквай, че веднага след пускане на реклама ще започнеш да генерираш огромни приходи от реклама.

Както при Facebook реклама, така и при AdWords, идеята е да се оптимизират разходите за една Конверсия (покупка или сделка).

В началото винаги конверсията е висока, а с течение на времето разходите намаляват.

Идеята не е да дадем по-малко пари за реклама от предвидения ни бюджет, а да стигнем до по-добър резултат за същия такъв.

Афилиейт маркетинг

Афилиейт маркетинг

Афилиейт маркетинг – Този канал набира такава инерция през последните години, с която предполагам, че скоро това би бил най-успешния рекламен канал. Терминът идва от английски език и означава реално „препращане“.

По български, може да му кажем „референция с комисионна“. По най-елементарен начин, мога да споделя, че това е уеб сайт, изпращащ потребител към нашия уеб сайт, който взима определена сума, спрямо определено действие.

Съществуват различни Афилиейт програми. Най-често използваната е CPA. Абревиатурата означава Cost Per Action или на български „Плащане при действие“.

Обобщено – ще платим комисионна на търговеца, който ни е препратил потребителя и е направил действие, като покупка от уеб сайта ни.

Отново, за да се види кой модел на канала би бил печеливш, трябва да се провери и да се анализира кое ще доведе до най-голям приход.

Както при другите рекламни канали, рекламите могат да се заплащат за 1000 импресии или на клик. Съветът ми към теб е да заделиш бюджет за два или три месеца и да анализираш ситуацията.

В случаите, че няма такава, явно това не е твоя рекламен канал и е редно да насочиш „силите“ някъде другаде.

Както вече знаеш, обичам да давам аналогични примери. Винаги съм съветвал всички стартиращи бизнеси, да се поставят на мястото на потребителя.

Или иначе казано, има категории, които не биха били толкова успешни в Афилиейт рекламните канали.

Например, дрехи или козметика биха били по-сполучливи, отколото по-рядко срещаните услуги като дърводелство или ремонт на покриви.

Разбира се, никога не знаем, къде бихме могли да попаднем на потенциален клиент, но не е това идеята на рекламирането.

Важно е ние като търговци, да имаме максимална изгода на вложения от нас бюджет. Тук държа да спомена, че това важи когато бизнеса ни е стартиращ и не се е наложил все още на пазара. Нямаме „голяма“ марка зад гърба си , която хората да познават.

При големите брандове нещата стоят по друг начин. Почти всеки голям бранд използва голяма част от рекламните канали.

Може и да не се  рекламират с толкова голям „бюджет“ в канали, които не са толкова доходоносни, но по този начин се „запомня марката“.

Изгражда се така наречения „Бранд тръст“ на български „Доверие към марката“.

Мога да дам лесен пример с любимата ни марка „Кока Кола“. Защо всяка Коледа гледаме „Кока Кола“ по телевизията?

Компанията, печели толкова много пари и без нея, надали е закъсала за приход.

Но факт, свикнали сме да гледаме рекламите им и ако няма такива ще бъде някак си странно, не мислиш ли? Дори огромна част от хората асоциират червения цвят с марката.

Това, което се опитвам да ти разкажа е, че ако имаш голям бранд, то присъствието ти навсякъде е наложително, за да може да се „облъчват“ потребителите и постоянно да се напомня за съществуване на марката.

Друг аналогичен пример за това мога да дам, с големи компании с физически локация в няколко държави, а дори и континенти. Не всички „локации“ са успешни, не всички са и на печалба.

Обаче те са се утвърдили, като голям бизнес и е необходимо да имат представителства на множество локации, независимо дали печелят от тях или не печелят.

Разбира се, ако пазара не е подходящ и обекта е крайно в преразход на фирмата, по-скоро няма да имат интерес към тази локация, отколото да продължават да инвестират в него.

Да обобщим: Платените рекламни канали и неплатените са едно от най-важните неща, с които ще привлечем „свеж“ трафик към нашия уеб сайт. Но какво правим от тук насетне е от още по-голямо значение.

Как управляваме този трафик и как да се грижим за нашите потребители ще ти разкажа в последната ми глава – добрите практики за създаване на лоялни потребители.

Добри практики за създаване на аудитория

Добри практики за създаване на аудитория

Всичко по проекта ни вече функционира правилно, изградили сме нашето представяне, по начин, по който желаем да ни възприемат в онлайн средата.

Логично, започва етапът, в който трябва да градим наша аудитория от лоялни потребители. По какъвто и начин да искаме да печелим, чрез нашия уеб сайт, е нужно да създадем такъв тип аудитория от потребители, които да посещават сайта ни редовно.

Персоналното отношение към всеки един потребител ще помогне за създаването на такава аудитория.

Под „отношение“, имам предвид, че съществуват доста различни маркетингови стратегии, но нека да поговорим за тези, които са най-масови и са се утвърдили, като най-успешни.

Първото и най-важно нещо, което трябва да направим е да изградим функционалност, чрез която да събираме данни за потребителите ни.

Нужно е да вземем толкова информация, колкото ще ни бъде необходима. Като за начало, е-мейл за връзка е напълно достатъчен, а в последствие можем да поискаме и информация, като дата на раждане, пол или местожителство, с цел специални предложения за рожден ден към клиента или поздравително писмо.

Най-масовия и разпространен вид на подобно събиране на клиентски и-мейли е чрез изскачащ прозорец или в специална форма за въвеждане на и-мейл адрес.

Изкачащият прозорец не е много актуален за Google, за това по-добре да наблегнем на статична форма или някъде по сайта да бъде изградено поле за въвеждане на и-мейл.

След като сме събрали база данни с и-мейли, е време да вземем нещата в свои ръце и да започнем да „облъчваме“ тази аудитория с интересна и разнообразна информация, която би могла да се хареса и съответно хората да я споделят.

Присъствието на блог секция, или секция с новини и полезни материали към уеб сайта, е почти наложителна. Причините са няколко:

 • Google робот зачита за по-добра SEO оптимизация, сайтът да има „свежо съдържание“ – това означава системно да се добавя нова информация;
 • Потребителите по някакъв начин се нуждаят да се „доверят“ на уеб сайта,  преди да пристъпят към стъпката на „покупка“;
 • Информацията, която предстои да се добави, може да се споделя безплатно в социалните мрежи, което ни дава възможност да достигнем до потенциален потребител;

Едно от най-важните неща, когато пишем текст за сайта, е да знаем как точно да създадем уникално съдържание и как да използваме правилно ключови думи и ключови фрази.

Писане на оптимизирано съдържание е цяла професия, но мога да ти разкажа най-важните фактори при създаването на подобен SEO оптимизиран текст.

Заглавието на блог статията, разбира се, е най-важното нещо. Има два вида заглавия – едното е „Заглавие“, което потребителят вижда, а другото е „Мета Заглавие“ или иначе казано това, което е невидимо за клиента и се чете от робота.

Същото Мета Заглавие се появява при търсене на ключови думи в търсачката. Заглавието на статията трябва да бъде “закачливо и любопитно“, по този начин психологически се влияе на потребителя да я прочете.

За сметка на това, Мета Заглавието трябва да бъде до 160 символа (в зависимост, дали символите са кирилица или на латиница) и то трябва да съдържа „ключовата дума“, по която искаме да се позиционираме.

Съществува спор, дали връзките на сайта трябва да бъдат на кирилица или на латиница. Някои SEO оптимизатори твърдят, че е по-добре да са на кирилица, а други на латиница.

Моят съвет към теб е, независимо по кой начин се или ще се оптимизираш, връзките на сайта да бъдат винаги в един и същ вариант.

Тоест, ако решиш да използваш адреси на кирилица, всички адреси да бъдат на кирилица. В случай, че избереш на латиница, винаги да бъдат на латиница.

Тук е момента да ти кажа, че връзките на кирилица не са „благоприятни“.

Кирилицата все пак всички знаем, че не е езика на компютъра (каква ирония, а първия компютър  в света е създаден от син на българин) и поради тази причина всяка буква на кирилица се превежда от браузвъра чрез символи на латиница.

Или на кратко, ако сайта ти има връзки на кирилица, при евентуално споделяне на този линк – той няма да е четим от потребителите, както и ще бъде много дълъг.

За моите клиенти препоръчвам използването на един прекрасен инструмент, разработен от колегите от Ganbox, който можеш да разгледаш на https://ganbox.com/trans

Да се върнем към SEO оптимизиране на уеб сайт. Второто нещо, над което трябва да поработим, е добавянето на „приятелски адрес“ с присъствието на ключовата ни дума.

Приятелски адрес са тези връзки на сайта, които използват думи за адрес, а не цифри и знаци. Така роботът, в комбинация с другите фактори, разбира ясно и конкретно какво се крие зад връзката.

Колкото е по-дълга една статия, толкова по-добре се класира тя. Логиката е, че колкото повече думи има, толкова повече ключови думи и ключови фрази биха могли да се обхванат в текста, без да се използва манипулация.

От своя страна Google разбира ясно и точно за какво е статията и я класира по правилните думи.

Преди да започнеш да пишеш съдържанието е добре да си направиш „структура“ на текста, за да разделиш важните моменти, както и да ги категоризираш в дадени „подзаглавия“.

Повече от задължително е всеки добре оптимизиран текст да съдържа Заглавия, Второстепенни заглавия, Третостепенни заглавия и така до крайните Шестстепенни заглавия.

Важните елементи, думи и фрази се удебеляват, за да може всички да разберат, че това е важна информация за текста.

Не прекалявай с удебеляването. Виждал съм в практиката си текстове от 10 изречения, които са удебелени и повярвай ефекта е негативен. Така SEO оптимизация не се прави.

Подбирай само най-важните думи и фрази, които са тясно свързани с текста.

Логиката на Google робот е много лесна и ясна – ако повтаряме като папагал една и съща дума с надеждата да се „издигнем“ в класацията по нея, то е пределно ясно, че се опитваме да мамим и съответно ще бъдем наказани за „спам“ и в най-добрия случай, страницата няма да бъде видима при търсене.

Най-важното, когато пишете съдържание, е то да звучи адекватно и никоя дума да не идва в „повече“ на потребителя.

Внимавай в стремежа си да спазваш SEO добри практики, защото най-вероятно ще си навредиш сам.

Друг важен фактор е да се споменават синоними на ключовата дума. Обхващай най-различни думи, спрямо главната тема. Не прекалявай с повторенията им.

Отново човешката логика е налице. Не е логично второстепенните думи (синоними) да се повтарят по-често, отколкото главната тема на съдържанието.

Другите фактори, които са от ключово значение за добре SEO оптимизиран текст са „изходящи“ и „входящи“ връзки към текста ни.

Входящите връзки са препратки към други връзки от нашия уеб сайт, а изходящите са към други уеб сайтове.

Както вече споменах, не прекалявай с връзките. Добавянето на множество връзки не би ти помогнало, а само може да ти навреди и отново да попаднеш в графа „измама“ на Google.

И не последно място, добавяй снимкови изображения на страницата, задължително с “Alt” описание.  Тоест на снимката има функционалност, чрез която ние въвеждаме текст, която пояснява какво има на снимката.

Google робот не може да „вижда“ графики и затова е създаден този ред код, за да можем ние да му кажем с каква информация е обвързано изображението. Името на снимката е също от значение.

Вероятно, случайте в които си виждалподобно Alt описание са 2:

 • Когато сърфираш някъде из мрежата и снимката е „счупена“ и не може да се визуализира, а на нейно място се появява описанието, което ти показва, какво е имало на това поле;
 • Когато посочиш изображение се повявява текстово съдържание;

Още едно полезно нещо, което би помогнало за по-добър SEO текст е вграждането на YouTube видео.

И така в случай, че сме спазили всички добри практики при писането на оптимизиран текст и не сме нарушили някои от правилата на Google, е редно след някакъв период да започнем да се показваме при търсене на думите, върху които работим.

Едно много важно нещо, което би помогнало също за изграждане на връзката БизнесКлиент е анкетирането. Желателно е да не прекаляваме и въпросникът да не съдържа повече от 2-3 въпроса.

Взимайки информация от потребителя, ние го караме да се чувства „част от нещо важно“. Остава приятното усещане, че хората, стоящи зад сайта се интересуват от мнението на потребители и не действат самосиндикално.

Обратната връзка е от голямо значение за развитието на уеб сайта ни. Така могат да се разберат много пропуски, които да се коригират и потребителите да ни помогнат. Все пак, те са потребителите, а не ние.

Отговаряй на съобщения и запитвания. Не пропускай клиент с идеята „Този клиент не ми е важен!“. Всички клиенти са важни. Един клиент, може да не е от значение, но 100 такива ще разрушат хубавите основи на бизнеса ти.

Често се случва да попадна на Facebook страници или публикации, блог статии и други материали, на които различни потребители са коментирали, отправили въпроси или просто са споделили мнение относно даден продукт.

Все по-често онлайн бизнесите не „отразяват“ тази толкова важна обратната връзка, а реално не знаят колко последствия носи това за техния „имидж“.

От друга страна, успешните уеб сайтове работят усилено над Клиентското обслужване и изграждат в пъти по-добре своята лоялна аудитория.

Отново идва в сила и друга поговорка „Отнасяй се с другите така, както искаш те да се отнасят с теб!”.

В обобщение ще ти споделя най-основните моменти за това как можеш да имаш успешен онлайн бизнес:

Измисли хубава идея;

Предлагай качествен продукт или услуга с конкурентна цена;

Проучи и анализирай пазара;

Изгради Маркетингова стратегия и план на работа;

Реализирай уеб сайт;

Рекламирай се и се опитай за 6 месеца да имаш поне малка печалба над разходите ти;

Не се отказвай;

Не слушай хората какво говорят и твърдят;

Приемай критики;

Бъди в крак с новостите;

Развивай се и разширявай дейността си;

Пожелавам ти успех!  Нямам търпение да ми покажеш твоя бъдещ и отлично развиващ се проект!

Автор : Александър Алдев

Редактор : Ялдъз Кехайова