Какъв бюджет за реклама ни е нужен?

Какъв бюджет за реклама ни е нужен?

Един от важните въпроси, които късаят всички онлайн търговци, имащи желанието да започнат да рекламират във Facebook е „Какъв бюджет за реклама е нужен?“.  Преди да можете,  да си отговорите на този въпрос, е нужно да си отговорите на няколко други въпроса, които ще късаят пряко вашата Facebook реклама и биха оказали голямо влияние, за успешното и провеждане.

Какво целите да се случи с тази реклама?

В момента платформата на Facebook , предлага няколко вида реклами, с които можете да достигнете до желаните от вас потребители, като цената се определяна, спрямо типа на рекламата :

Промотиране на бранд, Промотиране на постове, Промотиране на фен страница, Изпращане на хора към даден адрес, с което се заплаща всеки клик на потребител, Увеличаване на конверсията на уеб сайт, Инсталиране на уеб приложение или апликация, Промотиране на уеб приложение и апликация, Промотиране на физически обект, Промотиране на събитие, Промотиране на видео, Промотиране на предложение, с цел събиране на и-мейли и Динамична продуктова реклама

Чрез повечето типове реклама, Facebook дава възможност да събирате харесвания, а също така да достигане до по-голяма аудитория. Рекламите във Facebook имат за цел да създадат аудитория, която вие в последствие вие ще можете да доразвивате и да я таргетирате. Не оставайте с грешни впечатления – Facebook платформата, не може да продава вместо вас. Всеки онлайн магазин е нужно да създаде такава аудитория или кръг от потребители, която в последствие да се превърне в лоялни клиенти, за да може да се развива успешно и да се продава. Често срещана грешка е заблудатата с лайковете на постовете и рекламите. Крайната цел на всеки онлайн магазин е да продава продуктите или услугите си. Facebook харесванията в повечето случаи не помагат за увеличаване на продажбите. В днешно време, наличитието на толкова много социални мрежи, кара потребителите да свикнат да харесват и да споделят информация, без да влагат задни мисли, а да изразяват своето „мнение“ за публикация, която им е станала интересна или симпатична. Ако вашата реклама е успешна и тя се харесва на потребителите на Facebook, то те я споделят на свои приятели или в публични групи, което от своя страна увеличава социалната активност на реклама и съответно цената за клик спада. Важно е да се отбележе, че препратката от вече споделен пост на потребител не се заплаща и тук идва моментът в които рекламата се разпространява безплатно, вследствие на споделената публикация от всеки потребител.

До кой искате да достигне рекламата?

Преди да решите, каква реклама желаете да имате във Facebook е нужно да разберете, кой е „Кой е вашият идеален клиент?“. Идеалният клиент е този клиент, които би бил най-заинтересуван от вашата обява, например може да бъде Жена на 32 години от гр. София, която е необвързана и обича да чете книги. Вследствие на предварителен анализ на идеалния клиент, рекламата може да се насочи към специален кръг от потребители, отговарящи на същите или сходни условия. По този начин, лесно бихте използвали бюджета за реклама, максимално ефективно. Или иначе казано, хора които очевидно нямат интерес към рекламата, няма да я виждат и няма да кликат. Шансът, потребителят да направим покупка от вашия уеб сайт се увеличава и ефекта от рекламата ще бъде по-голям.  Всеобщ факт, дори и не толкова публичен е, че жените пазаруват повече онлайн. Основавайки се на нашите проучвания и опита, който имаме с Facebook рекламиране в България установихме, че оборота на онлайн магазин е 80% от жени и 20% от мъже. Женската аудитория в България е по-податлива на импулсни реклами, докато мъжете обикновенно знаят, какво търсят и ако го намерят го купуват.

Какъв е вашият продукт?

Най-важното нещо във всеки уеб сайт е какъв продукт или услуга предлага той. Колкото по-нисшово е предложението ви, толкова по-голям ефект би имало, ако достигнете до правилните потребители, които са заинтересовани от предложението. За да бъде по-ефективен вашия бюджет за реклама вие нужен наистина хубав продукт, които да бъде на конкурентни цени. Освен това, потребителите в днешно време, са свикнали да търсят и да правят сравнение с други уеб сайтове, преди да направят поръчка. Поставете се на мястото на вашия потребител, попаднал на вашия уеб сайт от реклама, която по някакъв начин е привлекла вниманието му. Например, търсите си нов телевизор и попадате на уеб сайт, в който намирате желания от вас продукт на дадена сума, какво бихте направили? В повечето случаи, статистиките показват, че потребителите търсят най-ниската цена за продукта. Особено при предлаганите продукти, които са масови и имат публично достъпен номер на модел или марков продукт. Стандартна практика на потребителите е да разгледат същия продукт в конкурентни уеб сайтове, които предлагат същия продукт и да сравнят цените. Така след известно време и малко проучвания потребителя, който първоначално е влезнал в уеб сайта от рекламата решава, че му е не обходима да направим покупка от Вас или от конкурентен магазин.  Важно условие е никога да не подценявате клиент – има много фактори, които също оказват голямо влияние върху решението на потребителя. Дори и той да е убеден, че иска да купи продукта от вас и пристъпи към завършване на поръчка, може нещо да го разубеди да и да се откаже в последния момент. Такива фактори, могат да бъдат скорост на уеб сайт, висока сума на доставка, неналичен платежен метод и др.

Минимална сума за рекламиране на ден

Facebook платформата е подсигурила минимален бюджет за реклама на ден, който се отнася за всеки тип реклама. Той е в размер на 5$ за едно денонощие или иначе казано, ако желаете да рекламирате цял календарен месец, Facebook ви поставя условие, че трябва да плащате по 5$ на ден за рекалама, което прави 150$ на месец. Този бюджет е абсолютния минимум за рекламиране в социалната мрежа. Разбира се максимум на бюджет за рекламиране, не е поставен. Опитът ни показва, че търговците трябва да дават между 10% и 20% от месечния си оборот за бюджет за рекламиране в Facebook , за може да има реален ефект. Нека да говорим с числа – вашия онлайн бизнес прави по 10 000 лв. на месец, бюджетът за реклама трябва да ви варира между 1000 лв. и 2000 лв., което прави между 33 лв. и 66 лв. на ден за реклама. Бюджетът ви за реклама, трябва да се определя по-скоро не като дневен бюджет, а като бюджет за цяла кампания. Например имате ново зареждане всяка втора седмица на месеца. Следователно платформата ви дава възможност да увеличавате и намалявате разходите си за реклама по всякое време. Това означава, че ще можете да похарчите повече от вашия бюджет за реклама през втората седмица и по-малко през останалите седмици. В случаите на намелия или на кампания, може да предвидите вашия бюджет да бъде само по-време на кампанията. Цената на клик за повечето типове реклама варира спрямо „активността“ на потребителите и проявения интерес към рекламата. Колкото повече активност има рекламата, толкова повече цената на клик пада. Обикновенно в България тя варира между 0.01$ до 0.15$. Всяка реклама надхвърляща тази сума, е редно да не бъде активна и да се създаде нов тип реклама, която да бъде по-фективна. Това означава, че ако цената на клик струва от 0.02 лв. до 0.27 лв., кликовете, които можем да получим за по-горе споменатите бюджети биха варирали между 1650 бр. и 122 бр. за 33 лв.  дневен бюджет и за 66 лв, биха били 3300 бр. до 244 брГлобалната статистика за онлайн пазаруване, която обхваща всички онлайн магазини е, че на 100 уникални потребителя 1 пазарува. От по-горните изчисления, можем да планираме продажбите на онлайн магазин по следния начин: за 33 лв. дневен бюджет от 1 поръчка до 16 поръчки, за 66 лв. на ден от 2 поръчки до 33 поръчки. От тук следва всеки онлайн търговец да си пресметне средната стойност на всяка поръчка, умножавайки ги по средно статистическите днвени поръчки. Следвайки този глобален модел на планиране, ще можете да разберете, горе-долу какъв бюджет за реклама ще можете да инвестирате. Имайте в предвид, че всички посочени числа са примерни и всяка Facebook реклама има своята специфика.

Активни потребители на Facebook в България

В България активните потребители са малко над 30% от населението на страната. Това прави 2.17 млн, като от тях броят на регистрираните в мрежата са от 25 до 34 годишни (30%), следвана от 18-24 годишни (28%) и 35-44 годишни (17%). Т.е. 75% от ползващите Facebook в страната ни са на възраст от 25 до 44 години. Жените от тях са 52% от общите потребители, докато мъжете са 48%. (източник profit.bg)

 

[TheChamp-FB-Comments]