Често срещани грешки при Startup

Често срещани грешки при Startup

Дошло е време да стартирате Вашият онлайн бизнес и не знаете от къде по напред да започнете. В тази статия ще ви споделим как да не допуснете най-често срещаните грешки от практиката при всеки нов Startup бизнес.

„Ще прочета няколко дни как се прави онлайн магазин и ще си направя сам“

Ако вашата сила е да водите преговори или да бъдете мениджъри, то в никакъв случаи не правете грешката да се мъчите сами със създаването на уеб сайт или онлайн магазин, да учите тепърва неща, които изискват години практика. От една страна това няма да е ефикасно за вашия бизнес план, а от дуга страна ще си загубите времето и може да се случи най-лошото – да фалирате. Опитайте се да се фокусирате върху това, което можете най-добре, а за нещата които не са ви ясни и си нямате и на идея как работят, то по-добре се обърнете към специалист или към фирма, която да ви помогне.

„Google ще ми каже кои лица и фирми се занимават с изработка на уеб сайт“

Винаги проучвайте добре хората и фирмите с които предстои да работите по вашия Startup проект. Избягвайте да подписвате договори с лица, без да сте имали референции от познат или приятел за работата на съответната фирма. В повечето случаи няма да имате представа, какво съответните лица ще ви предоставят като услуга и колко до каква степен, тя ще удовлетвори нуждите ви. Дори и да изглежда примамлива оферта, то в последствие можете да съжалявате за първоначалната си преценка.

„Здравейте, интересувам се от изработката на уеб сайт“

Бизнес планът на вашия бизнес в повечето случаи е документ с разписано „бъдещето“ на вашия бизнес. Направете предварително задълбочено проучване на следните неща:

 • Каква  „Брандова идентичност – марка“ ще носи вашият Startup бизнес;
 • Свободно ли е домейн името със съответното име;
 • Каква ще бъде целта на сайта – да покаже дейността на фирмата или да продава?;
 • Дали ще използва готова платформа или изцяло индивидуално решение (в повечето случаи Startup бизнесите използват тях, като по-евтино решение и по-малка първоначална инвестиция);
 • Ако е готова платформа, коя ще бъде тя?
 • Ще се рекламирате ли? (силно се препоръчва да заделите поне 20-30% от инвестицията Ви за различни рекламни канали);
 • Кои ще ви бъдат рекламите канали, ако ще използвате платена реклама (Facebook, Adwords, Adwise, Affilate програми и т.н.)
 • Ще ползвате ли услуги за SEO оптимизация; 
 • Проучване на доставчици – цени и срокове на доставки;
 • Счетоводни особености, действащи за онлайн търговията (има доста специфики, особено за правата на потребителите, относно връщане на стоки, наложен платеж и т.н.)

След като имате вече имате бизнес план на вашия бъдещ проект и ясна представа, какво ще правите с вашия бизнес и на къде той ще върви е редно да намерите подходящ изпълнител. С риск да се повторим, отново ви съветваме да работите с доверени лица, проучете много добре фирмата или лицата изпълнител, преди да се свържете с тях за изготвяне на оферта. В голяма част от startup бизнесите отиват при лицето/фирмата разработчик на уеб сайтове и не са наясно точно с изискванията за сайта си и съответно очакват те да им дадат предложение. Тук идва и един от най-често срещаните проблеми на хората, решили да започват бизнес онлайн. Помнете вие сте хората, които е редно да знаят каква им е целта,  разработчиците няма да движат Вашият бизнес онлайн. Те ще разработят нещата, които ще са Ви нужни за представянето на Вашия продукт или услуга. Да, същите разработчици имат опит и би следвало да знаят „тънкостите“ в онлайн търговията, но те не знаят какъв е вашия бизнес модел на работа и неговите специфики. Това, което биха могли да ви напътстват е да ви кажат, дали това което изисквате от тях е често срещана практика и дали би била успешна.

„Искам уеб сайт, но не знам как да изглежда и какво да има в него“

Преди изобщо да пристъпите към изискване на оферта за изработка на уеб сайт, разпишете в няколко страници или с картинки, а може и готов дизайн, как бихте искали да изглежда сайта ви. В комбинация с вашия бизнес план и бъдещата структура и функционалност на уеб сайта ви, като например :

 • Какви ще са основните страници в менюто;
 • Колко продукта ще има на сайта ви – какви са те, разделят ли се по някакви признаци (цвят, размер, вид и т.н.)
 • Ще имате ли дървовидна структура на главните категории;
 • Ще има ли възможност на плащане с банкова карта;
 • Какви начини на доставка ще се предлагат;
 • Ще има ли интеграции със складови програми или ERP системи;
 • Има ли по-специфични функционалности, които ще са ви нужни за представянето на услугите и продуктите ви;

С помощта на няколко разписани страници, вие ще получите много по-конкретна и точна оферта за изработката на подобен тип уеб сайт. По този начин ще спестите време и предварително ще бъдете подготвени с отговорите на въпросите, които ще ви бъдат зададени от разработчиците.

„Тази оферта е страхотна!“

Тук е и момента да ви посъветваме – винаги да изисквате на база това „техническо задание“ няколко оферти, да видите кое лице или фирма, какво може да ви предложи като решение и съответно да сравните цените. Никога не се хвърляйте на първата оферта, която ви предложат.  Избягвайте най-евтините и примамливи цени за изработка на уеб сайт. Изработката на качествен уеб сайт, не е бърза и лесна работа. Да с помощта на готовите платформи, може да стане по-бързо от колкото при изцяло индивидуално решение, но за да изглежда добре и да работи качествено е необходимо време, независимо дали задачата е дадена към лице на свободна практика или към фирма. Всеки разработчик цени времето си! Добрите разработчиците знаят своята цена и съответно не биха позволили да оценят труда си на ниска сума. В случаи, че не знаете какви са цените в този сектор и се страхувате да не останете подлъгани, винаги можете да се допитате до познат приятел или фирма предлагащи консултация. Както добре знаете във всеки бизнес сектор има евтини и скъпи услуги. Също така знаете, че не винаги скъпото излиза евтино и евтиното излиза скъпо. За това ви съветваме да съберете достатъчно на брой оферти и предложения в които ще можете да направите ясна преценка на това, какво бихте получили в замяна на парите, които предстоите да инвестирате.

„Със създаването на уеб сайт, мъките ми приключват!“

Истината е че, мъките започват тепърва със създаването на уеб сайта или онлайн магазина. Първото и най-важно нещо, още преди да започнете вашият онлайн бизнес е да се запознаете добре с материята в която се впускате да търгувате. Една от най-често срещаните грешки при Startup бизнеси е, че нямат конкретно лице, което да бъде запознато, как работят онлайн търговията и всички технологии. Ако нямате възможност да наемете такова лице, то задължително се консултирайте с такова, или с фирма, която да ви даде ясна представа и да ви отговори на множеството въпроси, които бихте имали. По този начин, ще може да си дадете по-ясна представа на целия процес дигитално.

„Месечните разходи на един онлайн магазин са, колкото на един физически магазин“

Истината е, че това твърдение е изключително грешно. Успешният онлайн магазин или уеб сайт е в пъти по-скъп от колкото разходите за физически магазин, но и приходите от него са в пъти по-големи. Най-често срещания проблем при онлайн търговците е да подценяват хостинг услугите. Друга често срещана грешка на търговците е да мислят, че с изработката на уеб сайт разходите им приключват. Факт е, че всеки месец ще имате разходи за поддръжка на уеб сайта ви, хостинг услуги, реклама и не на последно място персонал (ако имате такъв). Аналогия на използването на хостинг услуги, можем да дадем с физически магазин. Например, имате физически магазин от 100 квадрата и той съответно може да побере 20 на брой клиенти едновременно. Онлайн магазинът ви използва споделен хостинг на най-ниската сума (защото сте startup) и не очаквате огромен трафик. Във физическият ви магазин, не могат да влезнат 50 човека едновременно, поради факта, че няма да може да се разминат и съответно няма да стигнат до желания от тях продукт. Аналогично на това в онлайн магазинът не могат да влезнат повече човека, защото вашият хостинг план няма възможност да поддържа такъв ресурс от клиенти едновременно. Във физическият ви магазин ще е необходимо да намерите помещение, което да е 200 квадрата площ за да можете да поберете тези 50 човека едновременно в него. Аналогично трябва да вдигнете вашия ресурс за онлайн магазинът ви в случаи на повече потребители, които да посетят вашия уеб сайт. От тук следва да си направите заключение, че с увеличаване на трафика на вашия уеб сайт и разходите ви за хостинг услуги ще се покачват. Има вариант в който да наемете собствен сървър, но това е обект на друга тема, която ще дискутираме в друга статия и съответно ще споделим нашия опит и ще ви дадем полезни съвети.

„Сайтът стартира и ще продаваме от първия ден“

Startup бизнесите очакват поръчките да започнат веднага от само себе си и да могат да си отдъхнат от трудния процес, който току що е приключил – тук идва най-голямото разочарование на хората. Не очаквайте, че потребителите очакват с нетърпение старта на вашия магазин или уеб сайт и да започнат да поръчват и бързо да си възвърнете инвестицията. Има още хиляди магазини, като вас в България, в Европа или по света. Дори и да сте измислите бинес, който не присъства никъде онлайн, вие отново ще трябва да си намерите вашите потребители на уеб сайта, които да ви генерират приходи. Не очаквайте, че със споделянето на вашия нов уеб сайт на приятели или на познати, които да го споделят на техните приятели и познати, проблемът ви е решен. Това ще доведе до един моментен трафик, който няма да се задържи за много дълъг период. Все повече от онлайн потребителите сърфират без да влагат задни мисли, цъквайки на някаква снимка, клип, текст от социалните мрежи.

„Защо не влизат хора в сайта?“

Тук идва и момента на платената реклама – да съберете трафик от таргетирани потребители, защото шанса да отвърнат на призива ви към вашия уеб сайт е по-голям. С доза търпение и в зависимост от продукта или услугата ви малък и голям бюджет, може би след известен период ще натрупате някакъв контингент от потребители, които ще могат да ви донесат приходи. Не се отчайвате, ако първите няколко дни след пускането на вашия уеб сайт не сте генерирали нито една поръчка или нямате дори и запитване от клиент. Потребителите в повечето случаи не са чували за вас и не са запознати с вашите услуги и продукти. Трябва им време да се отпуснат и да ви се „доверят“. При стандартния Startup бизнес практиката показва, че за разработването на уеб сайт са нужни от 3 до 12 месеца, като разбира се зависи изцяло от Вас, колко сте отдадени на него и колко „грижи“ полагате за разпространяването на уеб сайта. Разбира се има и „ударни“ Startup-и, които инвестират големи суми в реклама, продукт, сайт и т.н., за които разбира се този срок е съкратен в пъти по-кратък. Практиката показва, че най-много бизнеси от Startup-ъте се отказват в този момент, след като фалират, поради липса на бюджет. Ако наистина сте решили да започват онлайн бизнес и искате да се развивате онлайн, хубаво пресметнете вашата инвестиция – задалете бюджет за маркетингова стратегия и реклама.

Грижете се добре за вашия онлайн бизнес първата година „докато проходи“ и после ще ви се отблагодари многократно!

[TheChamp-FB-Comments]